Wetenschappers van de Johns Hopkins University in Baltimore hebben bij wijze van proef aangetoond dat webcams misbruikt kunnen worden om gebruikers te bespioneren, schrijft de Washington Post.

De professoren slaagden erin webcams van bepaalde computers aan te zetten zonder dat het LED-lampje, dat op zijn werkzaamheid wijst, ging oplichten. Vervolgens zouden de nietsvermoedende computergebruikers bespied kunnen worden.

Er werden modellen uit de MacBook- en de iMac-reeks van Apple, die voor 2008 werden geproduceerd, gebruikt. In theorie zou hetzelfde kunnen worden gedaan op nieuwere computers van een hele reeks verschillende fabrikanten, aldus de wetenschappers.

Normaal gezien verhindert een bepaalde technologie in Apple-computers dat de iSight-camera loopt zonder dat het LED-lichtje wordt geactiveerd, zei Stephen Checkoway, professor aan de Johns Hopkins Universiteit. Samen met zijn team wist Checkoway echter de ingebouwde hardware te kraken, met behulp van bepaalde software.

De wetenschappers hebben Apple in juli al op de hoogte gebracht van hun proef, maar werden niet geïnformeerd over mogelijke tegenmaatregelen. (Belga/MI)

Wetenschappers van de Johns Hopkins University in Baltimore hebben bij wijze van proef aangetoond dat webcams misbruikt kunnen worden om gebruikers te bespioneren, schrijft de Washington Post. De professoren slaagden erin webcams van bepaalde computers aan te zetten zonder dat het LED-lampje, dat op zijn werkzaamheid wijst, ging oplichten. Vervolgens zouden de nietsvermoedende computergebruikers bespied kunnen worden. Er werden modellen uit de MacBook- en de iMac-reeks van Apple, die voor 2008 werden geproduceerd, gebruikt. In theorie zou hetzelfde kunnen worden gedaan op nieuwere computers van een hele reeks verschillende fabrikanten, aldus de wetenschappers. Normaal gezien verhindert een bepaalde technologie in Apple-computers dat de iSight-camera loopt zonder dat het LED-lichtje wordt geactiveerd, zei Stephen Checkoway, professor aan de Johns Hopkins Universiteit. Samen met zijn team wist Checkoway echter de ingebouwde hardware te kraken, met behulp van bepaalde software. De wetenschappers hebben Apple in juli al op de hoogte gebracht van hun proef, maar werden niet geïnformeerd over mogelijke tegenmaatregelen. (Belga/MI)