HP zal WebOS in de markt zetten als open source software. Hoewel het voortbestaan van het mobiele besturingssysteem daarmee verzekerd lijkt, neemt het bedrijf ook definitief afscheid van eerdere ambities om WebOS standaard te installeren op alle pc's en tablets van het bedrijf.

WebOS kon nooit een vuist maken naar concurrerende mobiele besturingssystemen als iOS, Android en Windows Phone. In augustus besliste toenmalig ceo Leo Apotheker dan ook om te stoppen met de verdere ontwikkeling van het platform, en om de stekker uit de op WebOS draaiende 'TouchPad'-tablet te trekken.

Sindsdien heeft HP talrijke pogingen ondernomen om webOS te verpatsen aan fabrikanten zoals Samsung en HTC, maar die pogingen zijn uiteindelijk op niets uitgedraaid, getuige het besluit om van webOS voortaan een open source besturingssysteem te maken. Door het kosteloos aanbieden van de software hoopt HP allicht de interesse van app-ontwikkelaars te kunnen wekken.

WebOS werd in 2009 geïntroduceerd door Palm, dat een jaar later werd overgenomen door HP voor de prijs van 1,2 miljard dollar. In die dagen had 's werelds grootste pc-bouwer nog grootse plannen met het besturingssysteem. Het zou zelfs gebruikt worden om een groot deel van de producten (waaronder printers, pc's, laptops, nieuwe mobiele telefoons en ook tablets) mee uit te rusten.

Tot Leo Apotheker plots aankondigde dat hij overwoog om de pc-divisie te verkopen. De TouchPad, die nooit een échte kans kreeg, werd aan dumpingprijzen in de rekken geplaatst. Sindsdien loopt het zo goed met die verkoop, dat HP wil terugkomen op zijn beslissing om zich volledig terug te trekken uit de tabletmarkt.

Meg Whitman, de nieuwe ceo, kiest er vandaag ook voor om webOS te laten voortbestaan. Heel wat analisten opperen dat één en ander er op kan wijzen dat er dan toch nieuwe hardware voor webOS ontwikkeld zal worden (al wil Whitman alvast niet opnieuw de smartphone-arena betreden).

In welke vorm HP de opensourcelicenties zal aanbieden, is nog niet duidelijk, maar het bedrijf zou de nieuwe variant dus ook zelf nog willen inzetten. Bovendien zal er nog, op beperkte schaal, geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van WebOS.

HP zal WebOS in de markt zetten als open source software. Hoewel het voortbestaan van het mobiele besturingssysteem daarmee verzekerd lijkt, neemt het bedrijf ook definitief afscheid van eerdere ambities om WebOS standaard te installeren op alle pc's en tablets van het bedrijf.WebOS kon nooit een vuist maken naar concurrerende mobiele besturingssystemen als iOS, Android en Windows Phone. In augustus besliste toenmalig ceo Leo Apotheker dan ook om te stoppen met de verdere ontwikkeling van het platform, en om de stekker uit de op WebOS draaiende 'TouchPad'-tablet te trekken.Sindsdien heeft HP talrijke pogingen ondernomen om webOS te verpatsen aan fabrikanten zoals Samsung en HTC, maar die pogingen zijn uiteindelijk op niets uitgedraaid, getuige het besluit om van webOS voortaan een open source besturingssysteem te maken. Door het kosteloos aanbieden van de software hoopt HP allicht de interesse van app-ontwikkelaars te kunnen wekken.WebOS werd in 2009 geïntroduceerd door Palm, dat een jaar later werd overgenomen door HP voor de prijs van 1,2 miljard dollar. In die dagen had 's werelds grootste pc-bouwer nog grootse plannen met het besturingssysteem. Het zou zelfs gebruikt worden om een groot deel van de producten (waaronder printers, pc's, laptops, nieuwe mobiele telefoons en ook tablets) mee uit te rusten.Tot Leo Apotheker plots aankondigde dat hij overwoog om de pc-divisie te verkopen. De TouchPad, die nooit een échte kans kreeg, werd aan dumpingprijzen in de rekken geplaatst. Sindsdien loopt het zo goed met die verkoop, dat HP wil terugkomen op zijn beslissing om zich volledig terug te trekken uit de tabletmarkt.Meg Whitman, de nieuwe ceo, kiest er vandaag ook voor om webOS te laten voortbestaan. Heel wat analisten opperen dat één en ander er op kan wijzen dat er dan toch nieuwe hardware voor webOS ontwikkeld zal worden (al wil Whitman alvast niet opnieuw de smartphone-arena betreden).In welke vorm HP de opensourcelicenties zal aanbieden, is nog niet duidelijk, maar het bedrijf zou de nieuwe variant dus ook zelf nog willen inzetten. Bovendien zal er nog, op beperkte schaal, geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van WebOS.