De wereld wordt alsmaar mobieler: dat is een conclusie waar je niet naast kunt kijken. Netwerkleverancier Ericsson berekende dat op 8 juli de vijf miljardste mobiele aansluiting een feit was: hetzij een gsm, hetzij een machine-to-machine toepassing waarbij een simkaart gebruikt wordt. Ter vergelijking: de vorige mijlpaal van vier miljard aansluitingen werd anderhalf jaar geleden nog maar bereikt. In 2000 waren er wereldwijd nog maar 720 miljoen gsm-aansluitingen, oftewel minder dan het aantal huidige gsm-gebruikers in China. Geografisch zit de grootste groei momenteel voornamelijk in India en China.

In heel wat landen bedraagt de zogeheten gsm-penetratie nu al meer dan 100 procent, oftewel meer dan één gsm per inwoner. Een puur statistisch cijfer uiteraard dat door allerlei fenomenen scheef getrokken wordt: simkaarten die niet langer gebruikt worden bijvoorbeeld of oude gsm-toestellen die ergens in een schuif beland zijn. Toch is er een trend waarbij alsmaar meer mensen meer dan één simkaart op hun naam hebben: eentje voor de gsm of smartphone, en eentje voor hun laptop met 3G-dongle of hun iPad of een ander toestel dat gebruik maakt van mobiel internet.

Mobiel internet groeit

De grafiek met het aantal mobiele internetaansluitingen vertoont een duidelijke groeicurve. Het afgelopen jaar waren er dat 360 miljoen en momenteel zijn er wereldwijd meer dan 500 miljoen 3G-gebruikers. De verwachting is dat de groei nu in heel wat landen gaat versnellen om tegen 2015 op meer dan 3,4 miljard 3G- (of 4G-)aansluitingen uit te komen. Dan zal 80 procent van de internauten een mobiel toestel gebruiken om op internet te surfen.

In landen waar de gsm al eventjes ingeburgerd is, zijn het voornamelijk machines met datatoepassingen in plaats van 'mensen' die in grote getale aangesloten worden op een mobiel netwerk. Denk dan bijvoorbeeld aan slimme metertoepassingen in de energiesector, track & trace oplossingen en routeoptimalisatie bij transport, maar even goed ook aan drankautomaten of gokmachines met een ingebouwde simkaart. De optelsom van dat alles zal volgens Ericsson resulteren in meer dan 50 miljard 'connected devices' in 2020.

De wereld wordt alsmaar mobieler: dat is een conclusie waar je niet naast kunt kijken. Netwerkleverancier Ericsson berekende dat op 8 juli de vijf miljardste mobiele aansluiting een feit was: hetzij een gsm, hetzij een machine-to-machine toepassing waarbij een simkaart gebruikt wordt. Ter vergelijking: de vorige mijlpaal van vier miljard aansluitingen werd anderhalf jaar geleden nog maar bereikt. In 2000 waren er wereldwijd nog maar 720 miljoen gsm-aansluitingen, oftewel minder dan het aantal huidige gsm-gebruikers in China. Geografisch zit de grootste groei momenteel voornamelijk in India en China. In heel wat landen bedraagt de zogeheten gsm-penetratie nu al meer dan 100 procent, oftewel meer dan één gsm per inwoner. Een puur statistisch cijfer uiteraard dat door allerlei fenomenen scheef getrokken wordt: simkaarten die niet langer gebruikt worden bijvoorbeeld of oude gsm-toestellen die ergens in een schuif beland zijn. Toch is er een trend waarbij alsmaar meer mensen meer dan één simkaart op hun naam hebben: eentje voor de gsm of smartphone, en eentje voor hun laptop met 3G-dongle of hun iPad of een ander toestel dat gebruik maakt van mobiel internet.Mobiel internet groeit De grafiek met het aantal mobiele internetaansluitingen vertoont een duidelijke groeicurve. Het afgelopen jaar waren er dat 360 miljoen en momenteel zijn er wereldwijd meer dan 500 miljoen 3G-gebruikers. De verwachting is dat de groei nu in heel wat landen gaat versnellen om tegen 2015 op meer dan 3,4 miljard 3G- (of 4G-)aansluitingen uit te komen. Dan zal 80 procent van de internauten een mobiel toestel gebruiken om op internet te surfen. In landen waar de gsm al eventjes ingeburgerd is, zijn het voornamelijk machines met datatoepassingen in plaats van 'mensen' die in grote getale aangesloten worden op een mobiel netwerk. Denk dan bijvoorbeeld aan slimme metertoepassingen in de energiesector, track & trace oplossingen en routeoptimalisatie bij transport, maar even goed ook aan drankautomaten of gokmachines met een ingebouwde simkaart. De optelsom van dat alles zal volgens Ericsson resulteren in meer dan 50 miljard 'connected devices' in 2020.