De wereldwijde 'installed base' van pc's - lees: pc's in gebruik - heeft de kaap van de 1 miljard stuks gerond, zo meldt analistenkantoor Gartner. Aan dit tempo halen we de 2 miljard eenheden tegen 2014.

58 procent van die 1 miljard pc's staat in 'volwassen markten' als de Verenigde Staten, West-Europa en Japan. Die markten staan voor slechts 15 procent van de wereldbevolking, dus het cijfer van 'aantal pc's per hoofd' ligt in onze contreien veel hoger dan in pakweg Afrika.

Maar dat gaat veranderen, orakelt George Shiffler, research director bij Gartner. Eén en ander heeft te maken met de veranderende economische omstandigheden en de inspanningen die veel overheden doen om de digitale kloof te dichten. "Waar volwassen markten voor iets minder dan 60 procent stonden bij het eerste miljard pc's, verwachten we dat de groeiende markten goed zullen zijn voor 70 procent van het volgende miljard stuks." Tegen 2014, met een jaarlijkse groeiraming van iets minder dan 12 procent, zitten we volgens Gartner aan 2 miljard pc's.

Overigens heeft Gartner nog een ecologische boodschap. Het analistenbedrijf merkt immers op dat er jaarlijks ongeveer 16 procent van die 'installed base' - ofwel 180 miljoen pc's - wordt vervangen door nieuwe exemplaren. Een vijfde daarvan, 35 miljoen stuks, worden volgens Gartner gewoon ergens gedumpt, waarbij geen rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van toxische stoffen in de apparatuur. Nu groene thema's hoogtij vieren, wordt dat niet alleen in de volwassen, maar zeker ook in de groeiende markten een prangende kwestie.

De wereldwijde 'installed base' van pc's - lees: pc's in gebruik - heeft de kaap van de 1 miljard stuks gerond, zo meldt analistenkantoor Gartner. Aan dit tempo halen we de 2 miljard eenheden tegen 2014. 58 procent van die 1 miljard pc's staat in 'volwassen markten' als de Verenigde Staten, West-Europa en Japan. Die markten staan voor slechts 15 procent van de wereldbevolking, dus het cijfer van 'aantal pc's per hoofd' ligt in onze contreien veel hoger dan in pakweg Afrika. Maar dat gaat veranderen, orakelt George Shiffler, research director bij Gartner. Eén en ander heeft te maken met de veranderende economische omstandigheden en de inspanningen die veel overheden doen om de digitale kloof te dichten. "Waar volwassen markten voor iets minder dan 60 procent stonden bij het eerste miljard pc's, verwachten we dat de groeiende markten goed zullen zijn voor 70 procent van het volgende miljard stuks." Tegen 2014, met een jaarlijkse groeiraming van iets minder dan 12 procent, zitten we volgens Gartner aan 2 miljard pc's. Overigens heeft Gartner nog een ecologische boodschap. Het analistenbedrijf merkt immers op dat er jaarlijks ongeveer 16 procent van die 'installed base' - ofwel 180 miljoen pc's - wordt vervangen door nieuwe exemplaren. Een vijfde daarvan, 35 miljoen stuks, worden volgens Gartner gewoon ergens gedumpt, waarbij geen rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van toxische stoffen in de apparatuur. Nu groene thema's hoogtij vieren, wordt dat niet alleen in de volwassen, maar zeker ook in de groeiende markten een prangende kwestie.