Het afsluiten van de Amerikaanse hosting provider McColo heeft er voor gezorgd dat momenteel maar liefst tweederde minder spam wordt gesignaleerd.

Het Californische McColo was de thuisbasis voor heel wat machines waarlangs massaal spam verstuurd werd: zoveel is duidelijk. De wereldwijde gemeenschap van security-experten had het webbedrijf unaniem aangewezen als een belangrijke schuldige voor de spam die dagelijks in hun, onze en uw mailbox beland. Dinsdag werd de webhoster offline gehaald is, en de impact daarvan blijkt beduidend groter dan aanvankelijker gedacht.

Verscheidene experten, security-watchers en beveiligingsbedrijven melden een spectaculaire afname van het wereldwijde spamverkeer met maar liefst 75 procent. De grafiekjes van onder meer IronPort en SpamCop liegen er niet om. SpamCop.net - een belangrijk vangnet voor spammails - zegt dat het aantal verzonden spammails meteen daalde van 40 mails per seconde tot ongeveer tien per seconde.

Dat is dus bijzonder goed nieuws voor ieders mailbox. Het slechte nieuws is echter dat zowat alle experten het er ook eens over zijn, dat het fenomeen helaas van korte duur zal zijn. De verwachting is dat het maar een kwestie van tijd is vooraleer het ontstane gat in de markt opnieuw ingevuld zal worden door malafide hosters.

Het afsluiten van de Amerikaanse hosting provider McColo heeft er voor gezorgd dat momenteel maar liefst tweederde minder spam wordt gesignaleerd. Het Californische McColo was de thuisbasis voor heel wat machines waarlangs massaal spam verstuurd werd: zoveel is duidelijk. De wereldwijde gemeenschap van security-experten had het webbedrijf unaniem aangewezen als een belangrijke schuldige voor de spam die dagelijks in hun, onze en uw mailbox beland. Dinsdag werd de webhoster offline gehaald is, en de impact daarvan blijkt beduidend groter dan aanvankelijker gedacht. Verscheidene experten, security-watchers en beveiligingsbedrijven melden een spectaculaire afname van het wereldwijde spamverkeer met maar liefst 75 procent. De grafiekjes van onder meer IronPort en SpamCop liegen er niet om. SpamCop.net - een belangrijk vangnet voor spammails - zegt dat het aantal verzonden spammails meteen daalde van 40 mails per seconde tot ongeveer tien per seconde. Dat is dus bijzonder goed nieuws voor ieders mailbox. Het slechte nieuws is echter dat zowat alle experten het er ook eens over zijn, dat het fenomeen helaas van korte duur zal zijn. De verwachting is dat het maar een kwestie van tijd is vooraleer het ontstane gat in de markt opnieuw ingevuld zal worden door malafide hosters.