Geen vrolijke boel dezer dagen voor serverfabrikanten. Enkel Dell gaat tegen de dalende markttrend in.

De wereldwijde serververkoop steeg dan wel licht wat eenheden betreft, meerbepaald met 3,6 procent, de omzet zakte in vergelijking met een jaar eerder met 2,8 procent in het derde kwartaal van 2012. De cijfers zijn afkomstig van analistenkantoor Gartner. De omzetdaling heeft rechtstreeks te maken met de economische dip. Op de EMEA-markt (Europa, Midden-Oosten, Afrika) was de situatie nog pijnlijker, met een daling van 2,8 procent in het aantal servers en een achteruitgang van de omzet met 9 procent.

Wereldwijd was er een groei van 4,3 procent in de verkoop van x86-servers (met een bijhorende omzetstijging van 4 procent). Maar het segment van de RISC/Itanium Unix-servers en de 'andere' categorie (voornamelijk mainframes) daalden respectievelijk met 16,4 procent en 17 procent in omzet. In de EMEA-regio daalt zelfs het x86-segment. In de andere categorieën is de dip in de inkomsten er ook veel dieper.

IBM is de wereldwijde leider qua omzet - 3,5 miljard dollar, inkomsten die voornamelijk uit het Power Systems-merk voorvloeien - op de voet gevolgd door HP (3,3 miljard dollar). Dell is de lachende derde met een omzet uit servers van 2 miljard dollar. 'Lachend' mag je letterlijk nemen, want het is het enige bedrijf in de top 5 dat zijn omzet zag stijgen (+10,3 procent). De omzet van IBM zakte met 9,5 procent, die van HP met 12,4 procent, die van nummer vier Oracle met 22,5 procent en die van Fujitsu met 18,3 procent.

Dell (+9 procent) is samen met Cisco (+40,4 procent) ook het enige bedrijf dat qua verkochte eenheden zwarte cijfers mag schrijven. Het bedrijf haalt een tweede plaats op die lijst met een marktaandeel van 23 procent, net na marktleider HP, dat 25,8 procent van de markt heeft. IBM, Fujitsu en Cisco vervolledigen de lijst. De verkoop van HP-servers, voornamelijk die van de Proliant- en Integrity-merken, daalde wel stevig, met 8,4 procent.

Geen vrolijke boel dezer dagen voor serverfabrikanten. Enkel Dell gaat tegen de dalende markttrend in. De wereldwijde serververkoop steeg dan wel licht wat eenheden betreft, meerbepaald met 3,6 procent, de omzet zakte in vergelijking met een jaar eerder met 2,8 procent in het derde kwartaal van 2012. De cijfers zijn afkomstig van analistenkantoor Gartner. De omzetdaling heeft rechtstreeks te maken met de economische dip. Op de EMEA-markt (Europa, Midden-Oosten, Afrika) was de situatie nog pijnlijker, met een daling van 2,8 procent in het aantal servers en een achteruitgang van de omzet met 9 procent. Wereldwijd was er een groei van 4,3 procent in de verkoop van x86-servers (met een bijhorende omzetstijging van 4 procent). Maar het segment van de RISC/Itanium Unix-servers en de 'andere' categorie (voornamelijk mainframes) daalden respectievelijk met 16,4 procent en 17 procent in omzet. In de EMEA-regio daalt zelfs het x86-segment. In de andere categorieën is de dip in de inkomsten er ook veel dieper. IBM is de wereldwijde leider qua omzet - 3,5 miljard dollar, inkomsten die voornamelijk uit het Power Systems-merk voorvloeien - op de voet gevolgd door HP (3,3 miljard dollar). Dell is de lachende derde met een omzet uit servers van 2 miljard dollar. 'Lachend' mag je letterlijk nemen, want het is het enige bedrijf in de top 5 dat zijn omzet zag stijgen (+10,3 procent). De omzet van IBM zakte met 9,5 procent, die van HP met 12,4 procent, die van nummer vier Oracle met 22,5 procent en die van Fujitsu met 18,3 procent. Dell (+9 procent) is samen met Cisco (+40,4 procent) ook het enige bedrijf dat qua verkochte eenheden zwarte cijfers mag schrijven. Het bedrijf haalt een tweede plaats op die lijst met een marktaandeel van 23 procent, net na marktleider HP, dat 25,8 procent van de markt heeft. IBM, Fujitsu en Cisco vervolledigen de lijst. De verkoop van HP-servers, voornamelijk die van de Proliant- en Integrity-merken, daalde wel stevig, met 8,4 procent.