Volgens schattingen van marktonderzoeker IDC zullen er dit jaar wereldwijd 9,8 procent meer smartphones verkocht worden. Daarmee duikt de jaarlijkse groei voor het eerst onder de tien procent. Dat heeft een aantal redenen: er is minder groei in de regio Asia-Pacific, Latijns Amerika.

Ook in China, dat door zijn omvang stevig drukt op de wereldwijde cijfers, daalt de groei omdat steeds meer Chinezen al een smartphone hebben en de verkoop zich dus beperkt tot kopers die hun bestaand toestel willen vervangen.

iOS stijgt dit jaar met 17,3 procent naar 226 miljoen exemplaren of een marktaandeel van 15,8 procent. De iPhone blijft het goed doen, zeker na de lancering van nieuwe modellen. Android groeide dit jaar met 9,5 procent, goed voor 1,161 miljard toestellen of 81,2 procent van de markt. Android wint onder meer omdat kleinere alternatieve besturingssytemen (bijvoorbeeld FireFox OS) terugvallen volgens IDC.

Windows Phone

Met Windows Phone gaat het minder goed. Slechts 11,3 miljoen toestellen zorgen dat Microsoft slechts 0,8 procent van de markt bedient, een daling van 16,8 procent. IDC gelooft dat dit tegen 2019 nog kan stijgen tot 0,9 procent. Maar de marktonderzoeker maakt tegelijk duidelijk dat Windows Phone ook in de nabije toekomst een speler in de marge blijft.

Het positieve aan Windows Phone is dat de gemiddelde verkoopprijs met 148 dollar een stuk lager ligt dan bij Android (219 dollar). Daar tegenover staat dat er amper telefoonproducenten zijn die zich nog aan Windows Phone wagen, of zich beperken tot één of twee modellen. Dat maakt dat de markt voor Windows Phone vooral te vinden is in de Lumia-reeks die Microsoft zelf produceert sinds de overname van Nokia's telefoonbusiness.

Volgens schattingen van marktonderzoeker IDC zullen er dit jaar wereldwijd 9,8 procent meer smartphones verkocht worden. Daarmee duikt de jaarlijkse groei voor het eerst onder de tien procent. Dat heeft een aantal redenen: er is minder groei in de regio Asia-Pacific, Latijns Amerika.Ook in China, dat door zijn omvang stevig drukt op de wereldwijde cijfers, daalt de groei omdat steeds meer Chinezen al een smartphone hebben en de verkoop zich dus beperkt tot kopers die hun bestaand toestel willen vervangen.iOS stijgt dit jaar met 17,3 procent naar 226 miljoen exemplaren of een marktaandeel van 15,8 procent. De iPhone blijft het goed doen, zeker na de lancering van nieuwe modellen. Android groeide dit jaar met 9,5 procent, goed voor 1,161 miljard toestellen of 81,2 procent van de markt. Android wint onder meer omdat kleinere alternatieve besturingssytemen (bijvoorbeeld FireFox OS) terugvallen volgens IDC.Windows PhoneMet Windows Phone gaat het minder goed. Slechts 11,3 miljoen toestellen zorgen dat Microsoft slechts 0,8 procent van de markt bedient, een daling van 16,8 procent. IDC gelooft dat dit tegen 2019 nog kan stijgen tot 0,9 procent. Maar de marktonderzoeker maakt tegelijk duidelijk dat Windows Phone ook in de nabije toekomst een speler in de marge blijft.Het positieve aan Windows Phone is dat de gemiddelde verkoopprijs met 148 dollar een stuk lager ligt dan bij Android (219 dollar). Daar tegenover staat dat er amper telefoonproducenten zijn die zich nog aan Windows Phone wagen, of zich beperken tot één of twee modellen. Dat maakt dat de markt voor Windows Phone vooral te vinden is in de Lumia-reeks die Microsoft zelf produceert sinds de overname van Nokia's telefoonbusiness.