6500 extra ict-jobs tussen mei 2007 en mei 2008 en 14.250 vacatures op de ict-arbeidsmarkt. Zet daarnaast de bijna 4000 ict-werkzoekenden bij de VDAB en verbaas je erover dat het aantal vacatures en het aantal ict-werkzoekenden niet daalt. Agoria, VDAB en Cevora zochten uit hoe dat kwam. Uiteindelijk bleven nog minder dan 1000 geschikte ict-krachten over.

De federatie van de technologische sector Agoria, de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB en opleidingsinstituut Cevora onderzochten samen de vreemde discrepantie tussen het aantal beschikbare ict-jobs en het aantal ict-werkzoekenden. Ze hebben daarom het voorbije jaar de groep van 3716 werkzoekenden, die zich eind augustus 2007 hadden ingeschreven, gescreend.

De screening had een dubbel doel. Enerzijds was het de bedoeling om werkzoekenden met de nodige competenties aan het werk te helpen. De tweede doelstelling was het uitzuiveren van de statistieken, door na te gaan of alle ingeschreven werkzoekenden wel degelijk een ict-profiel hebben.

Van de 3716 ingeschreven niet-werkende werkzoekenden met een ict-profiel waren er 1206 aan het werk eind december 2007 (of 32 procent). 608 waren niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt. 268 waren met andere dingen bezig (bijvoorbeeld met een opleiding). 251 mensen werden niet bereikt en bij 421 profielen werd de ict-stempel geschrapt na het screeningsgesprek. In totaal, zo leert het rekensommetje, blijven zo maar 962 ict-werkzoekenden over. Dat is 26 procent van het totale gescreende aantal.

Het aantal vacatures blijft dus veel groter dan de arbeidsmarktreserve. "Bijkomende opleidingen blijven dus nodig", klinkt het bij VDAB. Daarvoor wordt onder meer ook Cevora ingeschakeld.

Agoria gaat zijn leden ertoe aanzetten meer vacatures bekend te maken bij de diensten voor arbeidsbemiddeling. Hiervoor wordt een nieuwe website ontwikkeld, die vacatures met een druk op de knop doorstuurt naar de VDAB (Vlaanderen), Forem (Wallonië) en Actiris (Brussel). Die website is vanaf 15 juni beschikbaar op www.idoceo.be/ictjob. Agoria vindt voorts dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen om werknemers naar veelgezochte profielen (ict-architect, ict-projectmanager, ...) te kunnen laten doorgroeien.

6500 extra ict-jobs tussen mei 2007 en mei 2008 en 14.250 vacatures op de ict-arbeidsmarkt. Zet daarnaast de bijna 4000 ict-werkzoekenden bij de VDAB en verbaas je erover dat het aantal vacatures en het aantal ict-werkzoekenden niet daalt. Agoria, VDAB en Cevora zochten uit hoe dat kwam. Uiteindelijk bleven nog minder dan 1000 geschikte ict-krachten over. De federatie van de technologische sector Agoria, de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB en opleidingsinstituut Cevora onderzochten samen de vreemde discrepantie tussen het aantal beschikbare ict-jobs en het aantal ict-werkzoekenden. Ze hebben daarom het voorbije jaar de groep van 3716 werkzoekenden, die zich eind augustus 2007 hadden ingeschreven, gescreend. De screening had een dubbel doel. Enerzijds was het de bedoeling om werkzoekenden met de nodige competenties aan het werk te helpen. De tweede doelstelling was het uitzuiveren van de statistieken, door na te gaan of alle ingeschreven werkzoekenden wel degelijk een ict-profiel hebben. Van de 3716 ingeschreven niet-werkende werkzoekenden met een ict-profiel waren er 1206 aan het werk eind december 2007 (of 32 procent). 608 waren niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt. 268 waren met andere dingen bezig (bijvoorbeeld met een opleiding). 251 mensen werden niet bereikt en bij 421 profielen werd de ict-stempel geschrapt na het screeningsgesprek. In totaal, zo leert het rekensommetje, blijven zo maar 962 ict-werkzoekenden over. Dat is 26 procent van het totale gescreende aantal. Het aantal vacatures blijft dus veel groter dan de arbeidsmarktreserve. "Bijkomende opleidingen blijven dus nodig", klinkt het bij VDAB. Daarvoor wordt onder meer ook Cevora ingeschakeld. Agoria gaat zijn leden ertoe aanzetten meer vacatures bekend te maken bij de diensten voor arbeidsbemiddeling. Hiervoor wordt een nieuwe website ontwikkeld, die vacatures met een druk op de knop doorstuurt naar de VDAB (Vlaanderen), Forem (Wallonië) en Actiris (Brussel). Die website is vanaf 15 juni beschikbaar op www.idoceo.be/ictjob. Agoria vindt voorts dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen om werknemers naar veelgezochte profielen (ict-architect, ict-projectmanager, ...) te kunnen laten doorgroeien.