Hardeschijvenspecialist Western Digital koopt sectorgenoot Hitachi Global Storage Technologies.

Western Digital (WD) legt zo'n 4,3 miljard dollar op tafel voor de hardeschijvenproducent: 3,5 miljard dollar in contanten en voor 750 miljoen dollar aan WD-aandelen. Daardoor zal het Hitachi-concern na de transactie zowat 10 procent van alle WD-aandelen in handen hebben en krijgt de groep ook 2 vertegenwoordigers in de raad van bestuur van WD. Beide raden van bestuur hebben de deal al goedgekeurd.

Het Californische WD is een bedrijf met 62.000 mensen en een omzet van 9,8 miljard dollar in 2010. Bij Hitachi GST werken vandaag zo'n 35.000 mensen. Het bedrijf haalde in 2009 een omzet van 4,8 miljard dollar. Ook Hitachi GST heeft, hoewel het deel uitmaakt van de Japanse groep, z'n hoofdkwartier in Californië. Dat is het gevolg van de fusie tussen de opslagbusiness van IBM en Hitachi, waaruit het bedrijf ontstond. Hardeschijvenbouwer Hitachi GST mag niet verward worden met Hitachi Data Systems, dat opslagoplossingen en -systemen voor bedrijven levert.

Vorig jaar raakte nog bekend dat Hitachi GST aan een beursgang werkte, maar die is er nooit gekomen. WD zou recentelijk geaasd hebben op zijn rechtstreekse concurrent Seagate, maar die deal zou zijn afgesprongen uit antitrustoverwegingen. De combinatie WD-Hitachi GST zou naar schatting zowat 45 procent van de hardeschijvenmarkt in handen krijgen, tegenover een dikke 30 procent voor Seagate.

Hardeschijvenspecialist Western Digital koopt sectorgenoot Hitachi Global Storage Technologies. Western Digital (WD) legt zo'n 4,3 miljard dollar op tafel voor de hardeschijvenproducent: 3,5 miljard dollar in contanten en voor 750 miljoen dollar aan WD-aandelen. Daardoor zal het Hitachi-concern na de transactie zowat 10 procent van alle WD-aandelen in handen hebben en krijgt de groep ook 2 vertegenwoordigers in de raad van bestuur van WD. Beide raden van bestuur hebben de deal al goedgekeurd. Het Californische WD is een bedrijf met 62.000 mensen en een omzet van 9,8 miljard dollar in 2010. Bij Hitachi GST werken vandaag zo'n 35.000 mensen. Het bedrijf haalde in 2009 een omzet van 4,8 miljard dollar. Ook Hitachi GST heeft, hoewel het deel uitmaakt van de Japanse groep, z'n hoofdkwartier in Californië. Dat is het gevolg van de fusie tussen de opslagbusiness van IBM en Hitachi, waaruit het bedrijf ontstond. Hardeschijvenbouwer Hitachi GST mag niet verward worden met Hitachi Data Systems, dat opslagoplossingen en -systemen voor bedrijven levert. Vorig jaar raakte nog bekend dat Hitachi GST aan een beursgang werkte, maar die is er nooit gekomen. WD zou recentelijk geaasd hebben op zijn rechtstreekse concurrent Seagate, maar die deal zou zijn afgesprongen uit antitrustoverwegingen. De combinatie WD-Hitachi GST zou naar schatting zowat 45 procent van de hardeschijvenmarkt in handen krijgen, tegenover een dikke 30 procent voor Seagate.