Onderzoekers komen naar buiten met een test waarbij de hersenen van 32 nieuwe piloten zeer gericht worden gestimuleerd met elektroden. Daarbij proberen ze de werking van hersenen van ervaren piloten te evenaren.

Uit de resultaten blijkt dat de nieuwe piloten het vier dagen na de test tot een derde beter doen in simulaties dan deelnemers in de placebogroep, die dus valse hersenstimulatie kregen. "We kijken eerst hoe het brein van een expert werkt", legt dr. Matthew Philips uit. "En dat proberen we gelijkaardig te krijgen bij de nieuwelingen."

Het gaat dus niet zozeer om het inplanten van kennis, dan wel om het leerproces te versnellen door zeer specifieke delen van de hersenen, bijvoorbeeld hier die rond hand-oog coördinatie, te stimuleren. Ook waarschuwen de onderzoekers dat de bevindingen nog in een zeer vroeg stadium zitten. Zij zien de technologie op lange termijn mogelijk nuttig om in opleidingen sneller kennis te verwerken.

., .
. © .

Het onderzoek is overigens afkomstig van HRL Laboratories, een dochterbedrijf van Boeing en General Motors en werd eerder deze maand gepubliceerd in het medisch tijdschrift Frontiers of Human Neuroscience. Al merkt Popular Mechanics op dat het moederbedrijf achter die titel in het verleden al enkele keren een onderzoek moest terugtrekken. Het blijft dus nog wachten of de bevindingen worden bevestigd.

Onderzoekers komen naar buiten met een test waarbij de hersenen van 32 nieuwe piloten zeer gericht worden gestimuleerd met elektroden. Daarbij proberen ze de werking van hersenen van ervaren piloten te evenaren. Uit de resultaten blijkt dat de nieuwe piloten het vier dagen na de test tot een derde beter doen in simulaties dan deelnemers in de placebogroep, die dus valse hersenstimulatie kregen. "We kijken eerst hoe het brein van een expert werkt", legt dr. Matthew Philips uit. "En dat proberen we gelijkaardig te krijgen bij de nieuwelingen."Het gaat dus niet zozeer om het inplanten van kennis, dan wel om het leerproces te versnellen door zeer specifieke delen van de hersenen, bijvoorbeeld hier die rond hand-oog coördinatie, te stimuleren. Ook waarschuwen de onderzoekers dat de bevindingen nog in een zeer vroeg stadium zitten. Zij zien de technologie op lange termijn mogelijk nuttig om in opleidingen sneller kennis te verwerken.Het onderzoek is overigens afkomstig van HRL Laboratories, een dochterbedrijf van Boeing en General Motors en werd eerder deze maand gepubliceerd in het medisch tijdschrift Frontiers of Human Neuroscience. Al merkt Popular Mechanics op dat het moederbedrijf achter die titel in het verleden al enkele keren een onderzoek moest terugtrekken. Het blijft dus nog wachten of de bevindingen worden bevestigd.