Duitse, Britse en Zwitserse wetenschappers zijn er met lasertechnologie in geslaagd om een grote hoeveelheid data te transfereren over een afstand van 50 km in één seconde.

Met de transfer van een datavolume vergelijkbaar met de inhoud van 700 dvd's over één enkele laserstraal met een snelheid van 26 terabits per seconde vestigden de wetenschappers een nieuw snelheidsrecord. De data werd geëncodeerd en gedecodeerd dankzij een orthogonal frequency-division multiplexing (OFDM ) systeem dat de laserstraal verdeelt in verschillende subfrequenties waarlangs de data parallel wordt verstuurd.

Met het experiment hebben de wetenschappers hun eigen snelheidsrecord van dataoverdracht uit 2010 gebroken. Toen bereikten ze de magische snelheid van 10 terabits per seconde.

Volgens professor Jürg Leuthold van Karlsruher Institut für Technologie (KIT) kunnen met de transfersnelheid van 26 terabits per seconde 400 miljoen telefoongesprekken per seconde tegelijkertijd worden verzonden.

Duitse, Britse en Zwitserse wetenschappers zijn er met lasertechnologie in geslaagd om een grote hoeveelheid data te transfereren over een afstand van 50 km in één seconde. Met de transfer van een datavolume vergelijkbaar met de inhoud van 700 dvd's over één enkele laserstraal met een snelheid van 26 terabits per seconde vestigden de wetenschappers een nieuw snelheidsrecord. De data werd geëncodeerd en gedecodeerd dankzij een orthogonal frequency-division multiplexing (OFDM ) systeem dat de laserstraal verdeelt in verschillende subfrequenties waarlangs de data parallel wordt verstuurd. Met het experiment hebben de wetenschappers hun eigen snelheidsrecord van dataoverdracht uit 2010 gebroken. Toen bereikten ze de magische snelheid van 10 terabits per seconde. Volgens professor Jürg Leuthold van Karlsruher Institut für Technologie (KIT) kunnen met de transfersnelheid van 26 terabits per seconde 400 miljoen telefoongesprekken per seconde tegelijkertijd worden verzonden.