Wetsvoorstel bant Huawei en ZTE uit Amerikaanse overheid
In de VS ligt een wetsvoorstel op tafel dat overheidsinstellingen verbiedt om telecomapparatuur of diensten van enkele Chinese fabrikanten aan te schaffen.
Het gaat om H.R 4747 dat zichzelf de ‘Defending US Government Communications Act’ noemt en stelt dat het Chinese leger nauwe banden heeft met enkele lokale technologiebedrijven die intussen wereldwijd producten en diensten leveren.
Concreet stelt de wet, die nog moet worden gestemd, dat Amerikaanse overheidsdiensten geen telecommateriaal of diensten mogen afnemen van Huawei Technologies Company, ZTE Corporation of hun dochterbedrijven.
Of en wanneer de wet wordt gestemd is niet bekend, maar het is een nieuw hoofdstuk in de boycot die de VS al enkele jaren probeert aan te sturen. Concreet vreest het land dat de hardware en diensten van het bedrijf worden ingezet zodat China kan spioneren.
Die vrees loopt al jaren. Zo verscheen er in 2012 al een rapport van het House Intelligence committee waarbij er vragen werden gesteld over de mogelijkheid tot spionage. Daarbij wou de VS in eerste instantie Amerikaanse bedrijven ontmoedigen om van de twee Chinese producenten te kopen. Geen onbelangrijk detail in de discussie is bovendien dat de groei van Chinese telecomfabrikanten stevig in de vingers van het Amerikaanse Cisco heeft gesneden.
Ironisch genoeg was dat enkele maanden voor bekend raakte dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zelf massaal informatie verzamelde via onder meer Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype, Apple en YouTube via het Prism-programma.
Door documenten die voormalig medewerkers Edward Snowden naar buiten bracht werd toen duidelijk dat verschillende Amerikaanse diensten met of zonder medewerking van Amerikaanse technologiebedrijven alles probeerden om via de technologie van Amerikaanse bedrijven te spioneren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier