Als we 's avonds laat onze smartphones gebruiken in werkverband, heeft dat de volgende dag een negatief effect op ons energieniveau. Dat blijkt uit een onderzoek van de Michigan State University (MSU) in de VS. Meer werk willen verzetten met je smartphone voor bedtijd, resulteert in minder werk de volgende dag. Het effect is te vergelijken met een kater die je overhoudt aan een nachtje stappen.

Bij het onderzoek werden 82 managers en 161 werknemers uit verschillende branches betrokken. Zij moesten gedurende twee weken elke dag meerdere enquêtes invullen. De Amerikaanse studie ontdekte zo dat smartphonegebruik na 21u de volgende dag leidt tot vermoeidheid en minder engagement.

Smartphone heeft negatiever effect dan tv of laptop

"Smartphones hinderen onze slaap, omdat ze 's avonds laat nog veel mentale activiteit vragen. Dat maakt het moeilijk om los te komen van je werk en ontspannen in slaap te vallen", verklaart MSU management professor Russel Johnson op de website van The Telegraph. "Toch zien velen de smartphone als één van de belangrijkste middelen ooit om productiviteit bij het werk te verhogen", vervolgt Johnson.

Hoewel uit de Amerikaanse studie blijkt dat smartphones de productiviteit ondermijnen, gaat het gebruik ervan in stijgende lijn. Bovendien werd in de studie de impact van smartphonegebruik vergeleken met dat van andere elektronica. Smartphones hebben een negatiever effect dan bijvoorbeeld televisiekijken of op je laptop surfen.

Blauw licht

Naast het vergen van extra mentale activiteit op een moment dat je lichaam moet ontspannen, heeft ook het 'blauwe licht' dat smartphones uitstralen een negatief effect. Dat licht hindert de werking van melatonine, een stof die het lichaam in slaap helpt te vallen.

"Smartphonegebruik voor het slapengaan heeft tegelijk een psychologisch en fysiologisch effect op ons slaapvermogen en de essentiële herstelfuncties van onze slaap", besluit Johnson. Met een zware kater als gevolg. (WB)

Als we 's avonds laat onze smartphones gebruiken in werkverband, heeft dat de volgende dag een negatief effect op ons energieniveau. Dat blijkt uit een onderzoek van de Michigan State University (MSU) in de VS. Meer werk willen verzetten met je smartphone voor bedtijd, resulteert in minder werk de volgende dag. Het effect is te vergelijken met een kater die je overhoudt aan een nachtje stappen. Bij het onderzoek werden 82 managers en 161 werknemers uit verschillende branches betrokken. Zij moesten gedurende twee weken elke dag meerdere enquêtes invullen. De Amerikaanse studie ontdekte zo dat smartphonegebruik na 21u de volgende dag leidt tot vermoeidheid en minder engagement. Smartphone heeft negatiever effect dan tv of laptop "Smartphones hinderen onze slaap, omdat ze 's avonds laat nog veel mentale activiteit vragen. Dat maakt het moeilijk om los te komen van je werk en ontspannen in slaap te vallen", verklaart MSU management professor Russel Johnson op de website van The Telegraph. "Toch zien velen de smartphone als één van de belangrijkste middelen ooit om productiviteit bij het werk te verhogen", vervolgt Johnson. Hoewel uit de Amerikaanse studie blijkt dat smartphones de productiviteit ondermijnen, gaat het gebruik ervan in stijgende lijn. Bovendien werd in de studie de impact van smartphonegebruik vergeleken met dat van andere elektronica. Smartphones hebben een negatiever effect dan bijvoorbeeld televisiekijken of op je laptop surfen. Blauw licht Naast het vergen van extra mentale activiteit op een moment dat je lichaam moet ontspannen, heeft ook het 'blauwe licht' dat smartphones uitstralen een negatief effect. Dat licht hindert de werking van melatonine, een stof die het lichaam in slaap helpt te vallen. "Smartphonegebruik voor het slapengaan heeft tegelijk een psychologisch en fysiologisch effect op ons slaapvermogen en de essentiële herstelfuncties van onze slaap", besluit Johnson. Met een zware kater als gevolg. (WB)