Vorige week moet Yahoo toegeven dat het in 2014 een half miljard gebruikersaccounts kwijtspeelde bij een datalek. Yahoo zelf claimt alvast dat de hackers werken voor een 'staat', een al dan niet subtiele verwijzing naar, pakweg, China of Rusland.

Maar dit is een securitygeval zonder echte bewijzen, dus kan en doet iedereen zijn duit in het zakje. Andrew Komarov, chief intelligence officer bij beveiligingsbedrijf InfoArmor, publiceerde woensdag een eigen onderzoeksrapport waarin hij de schuld legt bij cybercriminelen, specifiek een hackerssyndicaat genaamd 'Group E'.

Ondertussen is de FBI de zaak aan het onderzoeken. De Amerikaanse politiedienst heeft nog geen uitspraken vrijgegeven. Dat Yahoo slachtoffer is van een datalek van die grootte komt dan weer niet helemaal uit de lucht vallen. "Voor mij was Yahoo een speeltuin. Er zat zoveel slechte code dat ik daar deftig heb leren hacken," vertelt Inti De Ceukelaire aan onze redactie in het kader van een artikel over ethisch hacken, "Dat ze zopas moesten toegeven dat de wachtwoorden van 500 miljoen accounts op straat liggen, verbaast me niets."

Het volledige interview kan u lezen in het oktobernummer van Data News.

Vorige week moet Yahoo toegeven dat het in 2014 een half miljard gebruikersaccounts kwijtspeelde bij een datalek. Yahoo zelf claimt alvast dat de hackers werken voor een 'staat', een al dan niet subtiele verwijzing naar, pakweg, China of Rusland. Maar dit is een securitygeval zonder echte bewijzen, dus kan en doet iedereen zijn duit in het zakje. Andrew Komarov, chief intelligence officer bij beveiligingsbedrijf InfoArmor, publiceerde woensdag een eigen onderzoeksrapport waarin hij de schuld legt bij cybercriminelen, specifiek een hackerssyndicaat genaamd 'Group E'.Ondertussen is de FBI de zaak aan het onderzoeken. De Amerikaanse politiedienst heeft nog geen uitspraken vrijgegeven. Dat Yahoo slachtoffer is van een datalek van die grootte komt dan weer niet helemaal uit de lucht vallen. "Voor mij was Yahoo een speeltuin. Er zat zoveel slechte code dat ik daar deftig heb leren hacken," vertelt Inti De Ceukelaire aan onze redactie in het kader van een artikel over ethisch hacken, "Dat ze zopas moesten toegeven dat de wachtwoorden van 500 miljoen accounts op straat liggen, verbaast me niets."Het volledige interview kan u lezen in het oktobernummer van Data News.