Op een persbijeenkomst lichtte ETNO, de vereniging van historische telecomoperatoren in Europa, haar standpunten toe in verband met de Europese telecomregelgeving. "Risicovolle netwerkinvesteringen moeten inderdaad aangemoedigd worden, maar niet zoals Viviane Reding het nu voorstelt", klinkt het uit de mond van ETNO-directeur Michael Bartholomew.

De ETNO-directeur veegde meteen resoluut het voorstel van EU-commissaris Vivane Reding van tafel om een 15 procent 'risicopremie' in te voeren bovenop de wholesale-tarieven die eigenaars van nieuwe supersnelle breedbandnetwerken vragen. "Weet iemand waar die 15 procent vandaan komt? Zelfs de commissieleden weten het niet. Dit is gewoon ongepast hoe Reding eenzijdig een bedrag naar voor schuift, zonder de telecomsector te raadplegen", fulmineert Bartholomew die zich openlijk afvraagt waarom de Europese Commissie mee de RoI zou moeten bepalen voor de investeringen met hoge risico's. In totaal schat ETNO dat de investeringen voor de aanleg van nieuwe, snelle netwerken tot 300 miljard dollar kunnen oplopen.

"In tegenstelling tot wat velen denken, willen wij ook dat de concurrentie blijft spelen hoor. Wij willen juist concurrentie zien, gebaseerd op infrastructuur. Verschillende netwerken levert inherent meer innovatie in de markt, meer keuze voor de consument, en een beter investeringsklimaat op", vervolgt Bartholomew die zich ook een voorstander toont van geografische segmentatie. Dit moet er voor zorgen dat ook de landelijke of meer afgelegen gebieden toegang zullen hebben tot snelle next-generation netwerken. ETNO blijft wel sterk gekant tegen 'functional separation' van de netwerken. "Dit is gewoon niet de juiste weg, en zal investeerders net wegjagen", zegt Bartholomew.

ETNO toont zich verder bezorgd over het grote aantal amendementen die ingediend worden door verschillende lidstaten, en die de complexiteit alleen maar vergroten. Zo is het debat over netneutraliteit nu ook overgewaaid vanuit de Verenigde Staten naar de Europese Unie. En ook op het contentvlak is er heel wat discussie over copyrights en piraterij. Bartholomew klinkt daar heel vastberaden over: "Dit valt gewoon niet binnen de scope van de regelgeving. Wij vinden niet dat wij tegelijk operator én rechter moeten spelen. Deze kwesties moeten gewoon rechtstreeks met de houders van de auteursrechten geregeld worden." Op 27 november wil de EU een definitieve overeenkomst bereikt hebben met de operatoren. Bartholomew vreest dat de nieuwe discussiepunten in het debat mogelijk voor vertraging kunnen zorgen.

Op een persbijeenkomst lichtte ETNO, de vereniging van historische telecomoperatoren in Europa, haar standpunten toe in verband met de Europese telecomregelgeving. "Risicovolle netwerkinvesteringen moeten inderdaad aangemoedigd worden, maar niet zoals Viviane Reding het nu voorstelt", klinkt het uit de mond van ETNO-directeur Michael Bartholomew. De ETNO-directeur veegde meteen resoluut het voorstel van EU-commissaris Vivane Reding van tafel om een 15 procent 'risicopremie' in te voeren bovenop de wholesale-tarieven die eigenaars van nieuwe supersnelle breedbandnetwerken vragen. "Weet iemand waar die 15 procent vandaan komt? Zelfs de commissieleden weten het niet. Dit is gewoon ongepast hoe Reding eenzijdig een bedrag naar voor schuift, zonder de telecomsector te raadplegen", fulmineert Bartholomew die zich openlijk afvraagt waarom de Europese Commissie mee de RoI zou moeten bepalen voor de investeringen met hoge risico's. In totaal schat ETNO dat de investeringen voor de aanleg van nieuwe, snelle netwerken tot 300 miljard dollar kunnen oplopen. "In tegenstelling tot wat velen denken, willen wij ook dat de concurrentie blijft spelen hoor. Wij willen juist concurrentie zien, gebaseerd op infrastructuur. Verschillende netwerken levert inherent meer innovatie in de markt, meer keuze voor de consument, en een beter investeringsklimaat op", vervolgt Bartholomew die zich ook een voorstander toont van geografische segmentatie. Dit moet er voor zorgen dat ook de landelijke of meer afgelegen gebieden toegang zullen hebben tot snelle next-generation netwerken. ETNO blijft wel sterk gekant tegen 'functional separation' van de netwerken. "Dit is gewoon niet de juiste weg, en zal investeerders net wegjagen", zegt Bartholomew. ETNO toont zich verder bezorgd over het grote aantal amendementen die ingediend worden door verschillende lidstaten, en die de complexiteit alleen maar vergroten. Zo is het debat over netneutraliteit nu ook overgewaaid vanuit de Verenigde Staten naar de Europese Unie. En ook op het contentvlak is er heel wat discussie over copyrights en piraterij. Bartholomew klinkt daar heel vastberaden over: "Dit valt gewoon niet binnen de scope van de regelgeving. Wij vinden niet dat wij tegelijk operator én rechter moeten spelen. Deze kwesties moeten gewoon rechtstreeks met de houders van de auteursrechten geregeld worden." Op 27 november wil de EU een definitieve overeenkomst bereikt hebben met de operatoren. Bartholomew vreest dat de nieuwe discussiepunten in het debat mogelijk voor vertraging kunnen zorgen.