OpenJDK is een open implementatie van het Java platform en zal in toekomstige versies van Android gebruikt worden. Voor ontwikkelaars betekent dit dat Android enkele nieuwe Java 8-functies ondersteunt. Officieel klinkt het dat het gebruik van een open variant zoals OpenJDK een logische evolutie is omdat Android zelf open is. Maar op de achtergrond speelt er meer mee.

Zo ligt Oracle, het bedrijf dat (via de overname van Sun) Java in handen heeft, al jaren in de clinch met Google. De reden is dat Google volgens Oracle aan copyrightschending doet door de Java language API's te gebruiken in Android. De rechtszaak hierover loopt al enkele jaren en gaat vooral over het feit of api's auteursrechterlijk te beschermen zijn. Hoewel de rechtszaak nog niet definitief is afgelopen, ziet het er wel naar uit dat Google niet lijkt te winnen.

Google is in al die jaren nooit overgestapt naar OpenJDK of een andere open variant. De verandering doet sommigen daarom speculeren dat Google en Oracle het op een akkoord zullen gooien, met als uitkomst dat die eerste afstapt van de Java-api's.

Interessant detail: The Register merkt op dat OpenJDK ook wordt ontwikkeld door Oracle. Maar dat deze onder de GNU GPL licentie vallen waardoor ze vrij te gebruiken zijn. Het gaat dus min of meer op dezelfde technologie afkomstig van hetzelfde bedrijf, maar met een andere licentie.

OpenJDK is een open implementatie van het Java platform en zal in toekomstige versies van Android gebruikt worden. Voor ontwikkelaars betekent dit dat Android enkele nieuwe Java 8-functies ondersteunt. Officieel klinkt het dat het gebruik van een open variant zoals OpenJDK een logische evolutie is omdat Android zelf open is. Maar op de achtergrond speelt er meer mee.Zo ligt Oracle, het bedrijf dat (via de overname van Sun) Java in handen heeft, al jaren in de clinch met Google. De reden is dat Google volgens Oracle aan copyrightschending doet door de Java language API's te gebruiken in Android. De rechtszaak hierover loopt al enkele jaren en gaat vooral over het feit of api's auteursrechterlijk te beschermen zijn. Hoewel de rechtszaak nog niet definitief is afgelopen, ziet het er wel naar uit dat Google niet lijkt te winnen.Google is in al die jaren nooit overgestapt naar OpenJDK of een andere open variant. De verandering doet sommigen daarom speculeren dat Google en Oracle het op een akkoord zullen gooien, met als uitkomst dat die eerste afstapt van de Java-api's.Interessant detail: The Register merkt op dat OpenJDK ook wordt ontwikkeld door Oracle. Maar dat deze onder de GNU GPL licentie vallen waardoor ze vrij te gebruiken zijn. Het gaat dus min of meer op dezelfde technologie afkomstig van hetzelfde bedrijf, maar met een andere licentie.