Op het Chaos Communication Congres in Duitsland heeft de klokkenluiderswebsite WikiLeaks een bijzondere boodschap aan de internationale hackersgemeenschap verkondigd. Stichter Julian Assange, internetactivist Jacob Appelbaum en Sarah Harrison, de journaliste die klokkenluider Edward Snowden zou begeleid hebben op zijn vlucht van Hongkong naar Moskou, riepen hackers op geheime diensten en andere instellingen te infiltreren en geheime informatie openbaar te maken, zoals Snowden dat deed.

Harrison stond verrassend op het podium in het congrescentrum in Hamburg bij de aangekondigde voordracht van Assange en Appelbaum. De WikiLeaks-stichter, die via een videoverbinding vanuit de ambassade van Ecuador in Londen ongeveer 3.500 aanwezigen toesprak, zei dat systeembeheerders een enorme macht hebben. Ze beheren netwerken en kennen daardoor de structuur van de systemen.

"We kunnen zien dat in het geval van WikiLeaks, of de onthullingen van Snowden, het mogelijk is voor zelfs één enkele beheerder om een heel groot constructief effect te hebben", citeert technologiewebsite Wired.com de WikiLeaks-stichter. Aanvankelijk was er kritiek op het feit dat hij een toespraak zou houden. Enkele activistes vonden het niet gepast hem te laten spreken, terwijl hij nog beschuldigd wordt van seksuele misdrijven.

Assange riep de hackergemeenschap op om bij de inlichtingendiensten en andere instellingen aan de slag te gaan en geheimen openbaar maken. Informatie lekken of transparantie nastreven is de enige manier om overheidssystemen op een positieve manier te veranderen, klonk het.

De verbinding via Skype haperde bijwijlen. Zijn collega's op het podium grapten dat de geheime diensten daar de oorzaak van zijn. Harrison beklemtoonde ook dat WikiLeaks, ondanks de druk van de Amerikaanse regering, verder werkt. (Belga/MI)

Op het Chaos Communication Congres in Duitsland heeft de klokkenluiderswebsite WikiLeaks een bijzondere boodschap aan de internationale hackersgemeenschap verkondigd. Stichter Julian Assange, internetactivist Jacob Appelbaum en Sarah Harrison, de journaliste die klokkenluider Edward Snowden zou begeleid hebben op zijn vlucht van Hongkong naar Moskou, riepen hackers op geheime diensten en andere instellingen te infiltreren en geheime informatie openbaar te maken, zoals Snowden dat deed.Harrison stond verrassend op het podium in het congrescentrum in Hamburg bij de aangekondigde voordracht van Assange en Appelbaum. De WikiLeaks-stichter, die via een videoverbinding vanuit de ambassade van Ecuador in Londen ongeveer 3.500 aanwezigen toesprak, zei dat systeembeheerders een enorme macht hebben. Ze beheren netwerken en kennen daardoor de structuur van de systemen. "We kunnen zien dat in het geval van WikiLeaks, of de onthullingen van Snowden, het mogelijk is voor zelfs één enkele beheerder om een heel groot constructief effect te hebben", citeert technologiewebsite Wired.com de WikiLeaks-stichter. Aanvankelijk was er kritiek op het feit dat hij een toespraak zou houden. Enkele activistes vonden het niet gepast hem te laten spreken, terwijl hij nog beschuldigd wordt van seksuele misdrijven. Assange riep de hackergemeenschap op om bij de inlichtingendiensten en andere instellingen aan de slag te gaan en geheimen openbaar maken. Informatie lekken of transparantie nastreven is de enige manier om overheidssystemen op een positieve manier te veranderen, klonk het. De verbinding via Skype haperde bijwijlen. Zijn collega's op het podium grapten dat de geheime diensten daar de oorzaak van zijn. Harrison beklemtoonde ook dat WikiLeaks, ondanks de druk van de Amerikaanse regering, verder werkt. (Belga/MI)