De veelbesproken klokkenluiderswebsite, WikiLeaks, die vorige week honderdduizenden Amerikaanse diplomatieke correspondentiestukken heeft gepubliceerd, vraagt internetgebruikers "mirrors" van de site te maken. Dat zijn websites die exacte kopieën zijn van WikiLeaks. Daarmee willen de mensen achter WikiLeaks voorkomen dat hun site volledig van het internet verdwijnt.

De site is sinds zijn onthullingen "het slachtoffer van grootschalige aanvallen", luidt het. "Opdat het onmogelijk zou zijn WikiLeaks helemaal van het internet te halen, hebben we uw hulp nodig. Als u een Unix-server hebt die plaats geeft aan een website en als u een deel van die ruimte voor WikiLeaks zou reserveren, kunt u ons helpen", staat op de WikiLeaks-website te lezen.

Het oorspronkelijke adres wikileaks.org is intussen ontoegankelijk geworden en WikiLeaks is ondertussen dan ook naar andere servers uitgeweken. Een van de reeds bestaande mirror-sites heeft een Belgische extensie: http://leaks.be .

Ook op andere vlakken krijgt Wikileaks stevige tegenwerking. Zo heeft de Amerikaanse online betaaldienst PayPal beslist alle financiële verrichtingen te blokkeren die bestemd zijn voor Wikileaks. Volgens het bedrijf kan zijn betaaldienst niet aangewend worden "voor activiteiten die elke illegale activiteit promoten, aanmoedigen of vergemakkelijken".

Ook Wikileaks-oprichter Julian Assange kan nog op weinig sympathie van overheden rekenen. De Australiër zou bijvoorbeeld geen hulp meer krijgen van zijn thuisland. Australië gaat de VS helpen om de man voor het gerecht te brengen, luidde het dit weekend. Het is mogelijk dat het paspoort van Assange wordt ingetrokken, "maar dat zal afhangen van het feit of dit kan helpen om recht te doen geschieden". Assange zou zich mogelijk ergens in Europa schuilhouden.

Assange zelf meldde op een internetforum van de Britse krant The Guardian dat hij het voorwerp van "doodsbedreigingen" is geworden en dat zijn team extra-veiligheidsmaatregen neemt, "voor zover we kunnen tegenover een supermacht".

Bron: Belga

De veelbesproken klokkenluiderswebsite, WikiLeaks, die vorige week honderdduizenden Amerikaanse diplomatieke correspondentiestukken heeft gepubliceerd, vraagt internetgebruikers "mirrors" van de site te maken. Dat zijn websites die exacte kopieën zijn van WikiLeaks. Daarmee willen de mensen achter WikiLeaks voorkomen dat hun site volledig van het internet verdwijnt. De site is sinds zijn onthullingen "het slachtoffer van grootschalige aanvallen", luidt het. "Opdat het onmogelijk zou zijn WikiLeaks helemaal van het internet te halen, hebben we uw hulp nodig. Als u een Unix-server hebt die plaats geeft aan een website en als u een deel van die ruimte voor WikiLeaks zou reserveren, kunt u ons helpen", staat op de WikiLeaks-website te lezen. Het oorspronkelijke adres wikileaks.org is intussen ontoegankelijk geworden en WikiLeaks is ondertussen dan ook naar andere servers uitgeweken. Een van de reeds bestaande mirror-sites heeft een Belgische extensie: http://leaks.be . Ook op andere vlakken krijgt Wikileaks stevige tegenwerking. Zo heeft de Amerikaanse online betaaldienst PayPal beslist alle financiële verrichtingen te blokkeren die bestemd zijn voor Wikileaks. Volgens het bedrijf kan zijn betaaldienst niet aangewend worden "voor activiteiten die elke illegale activiteit promoten, aanmoedigen of vergemakkelijken". Ook Wikileaks-oprichter Julian Assange kan nog op weinig sympathie van overheden rekenen. De Australiër zou bijvoorbeeld geen hulp meer krijgen van zijn thuisland. Australië gaat de VS helpen om de man voor het gerecht te brengen, luidde het dit weekend. Het is mogelijk dat het paspoort van Assange wordt ingetrokken, "maar dat zal afhangen van het feit of dit kan helpen om recht te doen geschieden". Assange zou zich mogelijk ergens in Europa schuilhouden. Assange zelf meldde op een internetforum van de Britse krant The Guardian dat hij het voorwerp van "doodsbedreigingen" is geworden en dat zijn team extra-veiligheidsmaatregen neemt, "voor zover we kunnen tegenover een supermacht". Bron: Belga