Wikipedia heeft bij zijn gebruikers 20 miljoen dollar bijeengesprokkeld.

Daarmee is deze 'fundraising'-ronde van de gratis online encyclopedie de grootste sinds de eerste ophaalactie in 2003. Het aantal donoren vertienvoudigde sinds 2008, tot een miljoen. Het was dan ook moeilijk naast de actie te kijken, omdat boven elk artikel aan de hand van foto's van medewerkers werd gesmeekt om een bijdrage. Wikipedia gaat er prat op de enige grote website te zijn die niet leeft van advertenties maar van donaties.

De centen zijn in elk geval welkom, omdat de Wikimedia Foundation dit jaar 28,3 miljoen dollar aan uitgaven begroot heeft. De rest van het geld zal gevonden worden bij donaties van allerhande instellingen en organisaties en kleinere donaties van mensen doorheen het jaar. De centen moeten dienen voor operationele kosten (servers, bandbreedte, onderhoud, ontwikkeling) - "een fractie van wat andere topwebsites spenderen" - en voor de lonen van de ongeveer 80 mensen die er werken. Bij de Wikimedia Foundation wordt er geargumenteerd dat Wikipedia de vijfde grootste website ter wereld is, terwijl alle andere top tien websites duizenden werknemers in dienst hebben.

Wikipedia heeft bij zijn gebruikers 20 miljoen dollar bijeengesprokkeld. Daarmee is deze 'fundraising'-ronde van de gratis online encyclopedie de grootste sinds de eerste ophaalactie in 2003. Het aantal donoren vertienvoudigde sinds 2008, tot een miljoen. Het was dan ook moeilijk naast de actie te kijken, omdat boven elk artikel aan de hand van foto's van medewerkers werd gesmeekt om een bijdrage. Wikipedia gaat er prat op de enige grote website te zijn die niet leeft van advertenties maar van donaties. De centen zijn in elk geval welkom, omdat de Wikimedia Foundation dit jaar 28,3 miljoen dollar aan uitgaven begroot heeft. De rest van het geld zal gevonden worden bij donaties van allerhande instellingen en organisaties en kleinere donaties van mensen doorheen het jaar. De centen moeten dienen voor operationele kosten (servers, bandbreedte, onderhoud, ontwikkeling) - "een fractie van wat andere topwebsites spenderen" - en voor de lonen van de ongeveer 80 mensen die er werken. Bij de Wikimedia Foundation wordt er geargumenteerd dat Wikipedia de vijfde grootste website ter wereld is, terwijl alle andere top tien websites duizenden werknemers in dienst hebben.