Wikipedia legt klacht neer tegen NSA
De non-profitorganisatie achter Wikipedia heeft een klacht neergelegd tegen de NSA en het Amerikaanse ministerie van Justitie. De internetcontrole van de Amerikaanse inlichtingendienst zou de rechten van Wikipediagebruikers schenden. Ook enkele burgerrechtenorganisaties scharen zich achter de klacht.
De NSA bespioneert met het programma Upstream informatie die via glasvezelkabels op het internet loopt. De inlichtingendienst kan zo volgen wat mensen op Wikipedia lezen en schrijven, welk artikel gebruikers oproepen of welke kwesties de vrijwillige medewerkers bespreken.
‘Die zaken liggen gevoelig en zijn privé. Ze kunnen alles verraden over de politieke en religieuze overtuiging van een persoon, over zijn of haar seksuele geaardheid of ziektes’, schrijven Wikipedia-stichter Jimmy Wales en Lila Tretikov in de New York Times. Die laatste leidt Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie die naast Wikipedia ook andere projecten als Wikidata heeft lopen.
De Stichting Wikimedia diende de klacht in samen met burgerrechtenorganisaties. Ook Amnesty International en Human Rights Watch zijn van de partij. De klagers worden vertegenwoordigd door de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. Ze willen een eind maken aan de grootschalige internetcontrole door de NSA. De spionage van het internetverkeer zonder concrete aanleiding is in strijd met de Amerikaanse grondwet, luidt het in de klacht.
Door de samenwerking van de NSA met andere geheime diensten kunnen medewerkers in andere landen die zich kritisch uitlaten over hun regering in gevaar gebracht worden, schrijven Tretikov en Wales nog. Wikipedia-vrijwilligers moeten aan de online encyclopedie kunnen meewerken zonder zich zorgen te hoeven maken over eventuele controle.
In de VS lopen al verschillende klachten tegen de spionageactiviteiten van de NSA. Vooral burgerrechtenactivisten willen de bewakingsprogramma’s stoppen. Belangrijke hindernis is dat klagers moeten kunnen bewijzen dat ze speciaal bewaakt worden.
Wikimedia leidt haar vorderingen af van berichten over NSA-documenten uit de rijke voorraad van Edward Snowden. Daaruit moet blijken dat de NSA ‘bijna alles kan volgen wat een typische internetgebruiker doet.’
(Belga/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier