Zes grote ict-bedrijven (Alcatel-Lucent, Cisco Systems, Clearwire, Intel, Samsung en Sprint) hebben de Open Patent Alliance opgericht. Dat samenwerkingsverband moet de draadloze breedbandtechnologie Wimax de broodnodige duw in de rug geven.

De verschillende stichtende leden van de Open Patent Alliance (OPA) proberen al een hele tijd de Wimax-standaard voor draadloos internet de nodige schwung te geven. Clearwire en Sprint kondigden onlangs al een samenwerkingsverband aan rond Wimax en Intel gaat miljarden dollars in de ontwikkeling van de standaard pompen.

De bedoeling van de OPA is vooral om de WiMax-gerelateerde patenten verzamelen in een 'patent pool'. De licenties op de patenten worden zo goedkoper gehouden en voor externe technologieproducenten wordt het zo ook gemakkelijker om tot interoperabele producten te komen. En dat is dan weer goed om Wimax wijd verspreid te maken.

De OPA rekent op nog eens 6 tot 9 extra leden in de alliantie. Elk deelnemend bedrijf krijgt een zitje in de raad van bestuur. De alliantie zal ook een vast personeelsbestand hebben dat verantwoording aflegt aan die raad van bestuur.

Zes grote ict-bedrijven (Alcatel-Lucent, Cisco Systems, Clearwire, Intel, Samsung en Sprint) hebben de Open Patent Alliance opgericht. Dat samenwerkingsverband moet de draadloze breedbandtechnologie Wimax de broodnodige duw in de rug geven. De verschillende stichtende leden van de Open Patent Alliance (OPA) proberen al een hele tijd de Wimax-standaard voor draadloos internet de nodige schwung te geven. Clearwire en Sprint kondigden onlangs al een samenwerkingsverband aan rond Wimax en Intel gaat miljarden dollars in de ontwikkeling van de standaard pompen. De bedoeling van de OPA is vooral om de WiMax-gerelateerde patenten verzamelen in een 'patent pool'. De licenties op de patenten worden zo goedkoper gehouden en voor externe technologieproducenten wordt het zo ook gemakkelijker om tot interoperabele producten te komen. En dat is dan weer goed om Wimax wijd verspreid te maken. De OPA rekent op nog eens 6 tot 9 extra leden in de alliantie. Elk deelnemend bedrijf krijgt een zitje in de raad van bestuur. De alliantie zal ook een vast personeelsbestand hebben dat verantwoording aflegt aan die raad van bestuur.