WiMAX is eenzelfde lot beschoren als videosysteem Betamax, zegt een Finse topman van gsm-fabrikant Nokia. Zijn bedrijf zet vol in op concurrerende technologie LTE.

Nokia, 's werelds grootste mobieltjesfabrikant, ziet geen heil in de nieuwe mobiele breedbandtechnologie WiMAX. "Ik denk niet dat die toekomst veelbelovend is", zegt topman Anssi Vanjoki van de Finse multinational over WiMAX. "Het is een klassiek voorbeeld van concurrerende technologiestandaarden. Er wint iemand en er verliest iemand." Vanjoki legt een verband tussen de breedbandtechnologie en die van videobanden. "Betamax bestond ook een hele tijd, maar VHS heeft de markt altijd gedomineerd. Precies hetzelfde gebeurt op dit moment met WiMAX."

WiMAX, met chipfabrikant Intel als grootste pleitbezorger, is in een strijd gewikkeld met het concurrerende LTE (Long-term evolution). LTE komt voornamelijk uit de koker van de telecomsector, omdat het voortborduurt op de telecomstandaarden van gsm, umts en hspa. Nokia is echter wel een van de oprichters en deelnemers van het WiMAX-forum dat de ontwikkeling en de ingebruikname van de technologie stimuleert. Tot dusver was de mobieltjesfabrikant terughoudend in het ventileren van zijn mening over WiMAX.

De strijd tussen de twee technologiestandaarden wordt volgens Nokia binnen enkele jaren beslecht. De Finnen zetten in ieder geval net als vele andere mobieltjesfabrikanten vol in op LTE. Vanjoki voorspelt dat in 2015 de belangrijkste plekken in de wereld zijn voorzien van een LTE-netwerk. In maart 2009 richtten elf telecom- en netwerkreuzen een LTE-forum op. Nokia doet daar vooralsnog niet aan mee.

Ondanks de negatieve berichten, is het WiMAX-forum overtuigd van de toekomst van de technologie. Het zou zeker geen nicheproduct zijn. "WiMAX is hier om te blijven", zegt forumdeelnemer Barry West, technisch directeur van de Amerikaanse telecomaanbieder Sprint Nextel.

In samenwerking met Computable

WiMAX is eenzelfde lot beschoren als videosysteem Betamax, zegt een Finse topman van gsm-fabrikant Nokia. Zijn bedrijf zet vol in op concurrerende technologie LTE. Nokia, 's werelds grootste mobieltjesfabrikant, ziet geen heil in de nieuwe mobiele breedbandtechnologie WiMAX. "Ik denk niet dat die toekomst veelbelovend is", zegt topman Anssi Vanjoki van de Finse multinational over WiMAX. "Het is een klassiek voorbeeld van concurrerende technologiestandaarden. Er wint iemand en er verliest iemand." Vanjoki legt een verband tussen de breedbandtechnologie en die van videobanden. "Betamax bestond ook een hele tijd, maar VHS heeft de markt altijd gedomineerd. Precies hetzelfde gebeurt op dit moment met WiMAX." WiMAX, met chipfabrikant Intel als grootste pleitbezorger, is in een strijd gewikkeld met het concurrerende LTE (Long-term evolution). LTE komt voornamelijk uit de koker van de telecomsector, omdat het voortborduurt op de telecomstandaarden van gsm, umts en hspa. Nokia is echter wel een van de oprichters en deelnemers van het WiMAX-forum dat de ontwikkeling en de ingebruikname van de technologie stimuleert. Tot dusver was de mobieltjesfabrikant terughoudend in het ventileren van zijn mening over WiMAX. De strijd tussen de twee technologiestandaarden wordt volgens Nokia binnen enkele jaren beslecht. De Finnen zetten in ieder geval net als vele andere mobieltjesfabrikanten vol in op LTE. Vanjoki voorspelt dat in 2015 de belangrijkste plekken in de wereld zijn voorzien van een LTE-netwerk. In maart 2009 richtten elf telecom- en netwerkreuzen een LTE-forum op. Nokia doet daar vooralsnog niet aan mee. Ondanks de negatieve berichten, is het WiMAX-forum overtuigd van de toekomst van de technologie. Het zou zeker geen nicheproduct zijn. "WiMAX is hier om te blijven", zegt forumdeelnemer Barry West, technisch directeur van de Amerikaanse telecomaanbieder Sprint Nextel. In samenwerking met Computable