Wie vandaag een pc heeft op Windows 7 of Windows 8.1, of een smartphone op Windows Phone 8.1 hoeft niet te investeren om Microsoft's nieuwste besturingssysteem te gebruiken. Je kan je toestel gratis upgraden naar Windows 10. Enige voorwaarde is dat je het binnen de eerste 12 maanden na de lancering doet.

Het was de tweede keer dat Microsoft een tip van de sluier over Windows 10 oplichtte. Opnieuw wordt duidelijk dat Windows 10 het platform wordt voor alle toestellen, inclusief smartphones, tablets en de Xbox One. Hoewel het niet expliciet wordt gezegd, betekent dat het einde van Windows Phone als besturingssysteem. Al moeten we daar meteen bij nuanceren dat Windows 10 op smartphones dezelfde stijl van aanpasbare tegels houdt. Ook voor de hardware blijft 'Windows Phone' als merknaam behouden.

'Houden van Windows'

Windows 10 heeft nog geen lanceerdatum maar zal dit najaar op de markt komen. In tussentijd verwerkt het bedrijf feedback van zo'n 1,7 miljoen 'insiders'. Die hebben volgens Terry Myerson, vicepresident operating systems, samen zo'n achthonderdduizend stukken feedback over tweehonderdduizend onderwerpen gegeven.

Na de aankondiging kwam ceo Satya Nadella op podium om zijn visie te duiden. "Vandaag is een belangrijke dag voor Microsoft. We hebben vijf miljard gebruikers, dat is een ontzettend aantal." Nadella is zich bewust van de veratnwoordelijkheid, maar heeft met Windows 10 grote ambities. Zeker wat betreft het imago van Windows. "We willen gaan van mensen die Windows nodig hebben, naar mensen die Windows kiezen en er van houden," zegt Nadella.

Cortana

Een belangrijke (maar enigszins voorspelbare) aankondiging is de komst van de spraakassistent in Windows Phone naar Windows 10, en dus je pc. Dat wil zeggen dat je op elk modern Windows 10 toestel een persoonlijke assistent hebt zitten.

Meer smartphoneapps

Andere nieuwigheden zijn de komst van een Action Center waar je snel een aantal instellingen (zoals wifi) kan wijzigen. Maar ook de menus zelf kregen een frisser design. Tegelijk komen er nieuwe standaard toepassingen voor contacten, kaarten, foto's en muziek. Ook de gloednieuwe browser, momenteel bekend als Project Spartan, wordt bevestigd.

In april schreven we al dat Microsoft met Universal Apps ontwikkelaars toelaat om één app te schrijven die op alle platformen draait. Wat we toen nog niet wisten was dat Windows 10 eveneens op alle platformen zou draaien.

Dat heeft een onrechtstreeks positief gevolg voor tablets en smartphones op Windows. Ontwikkelaars die voor een pc of tablet ontwikkelen, hebben er zo ook een app bij voor smartphones op Microsoft's besturingssysteem. Een belangrijk wapen in de concurrentiestrijd met Android en iOS.

Wie vandaag een pc heeft op Windows 7 of Windows 8.1, of een smartphone op Windows Phone 8.1 hoeft niet te investeren om Microsoft's nieuwste besturingssysteem te gebruiken. Je kan je toestel gratis upgraden naar Windows 10. Enige voorwaarde is dat je het binnen de eerste 12 maanden na de lancering doet.Het was de tweede keer dat Microsoft een tip van de sluier over Windows 10 oplichtte. Opnieuw wordt duidelijk dat Windows 10 het platform wordt voor alle toestellen, inclusief smartphones, tablets en de Xbox One. Hoewel het niet expliciet wordt gezegd, betekent dat het einde van Windows Phone als besturingssysteem. Al moeten we daar meteen bij nuanceren dat Windows 10 op smartphones dezelfde stijl van aanpasbare tegels houdt. Ook voor de hardware blijft 'Windows Phone' als merknaam behouden.'Houden van Windows'Windows 10 heeft nog geen lanceerdatum maar zal dit najaar op de markt komen. In tussentijd verwerkt het bedrijf feedback van zo'n 1,7 miljoen 'insiders'. Die hebben volgens Terry Myerson, vicepresident operating systems, samen zo'n achthonderdduizend stukken feedback over tweehonderdduizend onderwerpen gegeven.Na de aankondiging kwam ceo Satya Nadella op podium om zijn visie te duiden. "Vandaag is een belangrijke dag voor Microsoft. We hebben vijf miljard gebruikers, dat is een ontzettend aantal." Nadella is zich bewust van de veratnwoordelijkheid, maar heeft met Windows 10 grote ambities. Zeker wat betreft het imago van Windows. "We willen gaan van mensen die Windows nodig hebben, naar mensen die Windows kiezen en er van houden," zegt Nadella.CortanaEen belangrijke (maar enigszins voorspelbare) aankondiging is de komst van de spraakassistent in Windows Phone naar Windows 10, en dus je pc. Dat wil zeggen dat je op elk modern Windows 10 toestel een persoonlijke assistent hebt zitten.Meer smartphoneappsAndere nieuwigheden zijn de komst van een Action Center waar je snel een aantal instellingen (zoals wifi) kan wijzigen. Maar ook de menus zelf kregen een frisser design. Tegelijk komen er nieuwe standaard toepassingen voor contacten, kaarten, foto's en muziek. Ook de gloednieuwe browser, momenteel bekend als Project Spartan, wordt bevestigd.In april schreven we al dat Microsoft met Universal Apps ontwikkelaars toelaat om één app te schrijven die op alle platformen draait. Wat we toen nog niet wisten was dat Windows 10 eveneens op alle platformen zou draaien.Dat heeft een onrechtstreeks positief gevolg voor tablets en smartphones op Windows. Ontwikkelaars die voor een pc of tablet ontwikkelen, hebben er zo ook een app bij voor smartphones op Microsoft's besturingssysteem. Een belangrijk wapen in de concurrentiestrijd met Android en iOS.