Wie het afgelopen jaar een pc kocht kreeg daar al standaard Windows 10 bij. Al was het vaak nog mogelijk om expliciet te vragen naar Windows 7 (Pro). Maar sinds 31 oktober is het ook voor OEM's (pc-fabrikanten) niet langer mogelijk om een licentie voor Windows 7 Pro of Windows 8.1 te krijgen om mee te leveren met nieuwe pc's.

De consumentenversie van Windows 7, net als de retailversie (die los te koop is, dus niet standaard geïnstalleerd op een nieuw toestel) zijn al drie jaar uit de handel. Voor Windows 8.1 stopte de verkoop op 1 september 2015.

Dat wil voor alle duidelijkheid niet zeggen dat Windows 7 en 8 niet langer werken of onveilig zijn. Wie het besturingssysteem heeft, kan gerust nog enkele jaren verder. Voor Windows 7 worden er nog tot 14 januari 2020 veiligheidsupdates uitgebracht. Voor Windows 8 is dat tot 10 januari 2023.

Wie het afgelopen jaar een pc kocht kreeg daar al standaard Windows 10 bij. Al was het vaak nog mogelijk om expliciet te vragen naar Windows 7 (Pro). Maar sinds 31 oktober is het ook voor OEM's (pc-fabrikanten) niet langer mogelijk om een licentie voor Windows 7 Pro of Windows 8.1 te krijgen om mee te leveren met nieuwe pc's.De consumentenversie van Windows 7, net als de retailversie (die los te koop is, dus niet standaard geïnstalleerd op een nieuw toestel) zijn al drie jaar uit de handel. Voor Windows 8.1 stopte de verkoop op 1 september 2015.Dat wil voor alle duidelijkheid niet zeggen dat Windows 7 en 8 niet langer werken of onveilig zijn. Wie het besturingssysteem heeft, kan gerust nog enkele jaren verder. Voor Windows 7 worden er nog tot 14 januari 2020 veiligheidsupdates uitgebracht. Voor Windows 8 is dat tot 10 januari 2023.