Windows 7 gaat Windows XP eindelijk van het toneel verdrijven. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Forrester.

Tweederde van alle organisaties wereldwijd zegt, vroeger of later, over te stappen op Windows 7. Dat blijkt uit onderzoek van Forrester onder 655 ict-beslissers in Europa en Noord-Amerika in het derde kwartaal van 2009. Van alle organisaties heeft 27 procent hierover nog geen beslissing genomen. Twee procent overweegt over te stappen op een ander besturingssysteem, zoals Windows 8 (dat in 2011 wordt verwacht), Mac OS X of Linux.

Er zijn allerlei redenen waarom organisaties over willen stappen op Windows 7. Een belangrijke reden is uitfasering van bestaande hardware. Vanaf het moment dat onze economie wereldwijd in een recessie terecht kwam, hebben veel ict-managers volgens Forrester de levensduur van de desktops binnen hun bedrijf verlengd van vier naar vijf jaar, en die van laptops van drie naar vier jaar. Die machines zijn inmiddels aan vervanging toe. Die trend wordt nog eens versterkt, doordat volgens Forrester een deel van de organisaties, in afwachting van Windows 7, de levensduur van apparatuur nog langer heeft gerekt.

Daarnaast denkt Forrester dat organisaties overtuigende zakelijke redenen zien om over te stappen op Windows 7. Dit nieuwe besturingssysteem zou voor hen interessante nieuwe eigenschappen hebben. Daarbij gaat het onder andere om AppLocker, DirectAccess, BranchCache en BitLocker.

AppLocker geeft systeembeheerders de mogelijkheid te bepalen welke programma's gebruikers mogen starten, via het maken van 'white lists' en/of 'black lists'.

DirectAccess is een methode om mobiele werknemers via 'secure tunneling' een beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk te bieden, zonder dat VPN-software hoeft te worden geïnstalleerd.

BranchCache moet het downloaden van centraal opgeslagen bestanden naar filialen versnellen door die op te slaan binnen de centrale cache van een Windows 7-server in een filiaal of de cache van desktopmachines.

BitLocker verplicht gebruikers om bestanden versleuteld op te slaan op externe media zoals usb-sticks en externe harde schijven, tenminste als de systeembeheerder dat zo instelt via group policies.

In samenwerking met Computable

Windows 7 gaat Windows XP eindelijk van het toneel verdrijven. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Forrester. Tweederde van alle organisaties wereldwijd zegt, vroeger of later, over te stappen op Windows 7. Dat blijkt uit onderzoek van Forrester onder 655 ict-beslissers in Europa en Noord-Amerika in het derde kwartaal van 2009. Van alle organisaties heeft 27 procent hierover nog geen beslissing genomen. Twee procent overweegt over te stappen op een ander besturingssysteem, zoals Windows 8 (dat in 2011 wordt verwacht), Mac OS X of Linux. Er zijn allerlei redenen waarom organisaties over willen stappen op Windows 7. Een belangrijke reden is uitfasering van bestaande hardware. Vanaf het moment dat onze economie wereldwijd in een recessie terecht kwam, hebben veel ict-managers volgens Forrester de levensduur van de desktops binnen hun bedrijf verlengd van vier naar vijf jaar, en die van laptops van drie naar vier jaar. Die machines zijn inmiddels aan vervanging toe. Die trend wordt nog eens versterkt, doordat volgens Forrester een deel van de organisaties, in afwachting van Windows 7, de levensduur van apparatuur nog langer heeft gerekt. Daarnaast denkt Forrester dat organisaties overtuigende zakelijke redenen zien om over te stappen op Windows 7. Dit nieuwe besturingssysteem zou voor hen interessante nieuwe eigenschappen hebben. Daarbij gaat het onder andere om AppLocker, DirectAccess, BranchCache en BitLocker. AppLocker geeft systeembeheerders de mogelijkheid te bepalen welke programma's gebruikers mogen starten, via het maken van 'white lists' en/of 'black lists'. DirectAccess is een methode om mobiele werknemers via 'secure tunneling' een beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk te bieden, zonder dat VPN-software hoeft te worden geïnstalleerd. BranchCache moet het downloaden van centraal opgeslagen bestanden naar filialen versnellen door die op te slaan binnen de centrale cache van een Windows 7-server in een filiaal of de cache van desktopmachines. BitLocker verplicht gebruikers om bestanden versleuteld op te slaan op externe media zoals usb-sticks en externe harde schijven, tenminste als de systeembeheerder dat zo instelt via group policies. In samenwerking met Computable