Windows 7 wordt voor bedrijven "onvermijdelijk", zegt Michael Silver, vicepresident van onderzoeksbureau Gartner.

Door de band genomen draait de helft van de bedrijfstoepassingen onder Windows. Wil je alle opties open houden om die applicaties in de toekomst draaiende te houden, dan moet je nu meteen van XP afstappen, argumenteert Gartner. De officiële securityondersteuning voor Windows XP loopt nog tot april 2014: dat is dus meteen de uiterste deadline voor bedrijven. "Wie nadien toch nog ondersteuning wil, zal een support fee van 200.000 dollar per jaar moeten betalen aan Microsoft", zegt Silver.

Volgens Gartner zullen heel wat softwarefabrikanten allicht vroeger ophouden met het bieden van ondersteuning voor hun XP-toepassingen. "We adviseren dan ook om tegen eind 2012 volledig van Windows XP af te stappen. Het uitrollen van een nieuw besturingssysteem duurt doorgaans 12 tot 18 maanden, dus kun je maar beter al starten met de eerste migratieprojecten. Als zo'n project dan wat vertraging oploopt, heb je tenminste enkele maanden marge", klinkt het niet mis te verstane advies.

De gemiddelde migratiekost voor een XP-gebruiker zou overigens schommelen tussen 1.035 en 1.930 dollar, berekende Gartner. Bedrijven die nu reeds met Vista werken, betalen voor een upgrade naar Windows 7 339 tot 510 dollar per gebruiker. Of de hardwaremarkt kan meeliften op het nieuwe OS, valt overigens nog af te wachten. Gartner denkt dat vooral consumers en kmo's relatief snel zullen investeren in noodzakelijke hardwareupgrades. De grote bedrijven zouden dat pas eind 2010 van plan zijn.

Windows 7 wordt voor bedrijven "onvermijdelijk", zegt Michael Silver, vicepresident van onderzoeksbureau Gartner. Door de band genomen draait de helft van de bedrijfstoepassingen onder Windows. Wil je alle opties open houden om die applicaties in de toekomst draaiende te houden, dan moet je nu meteen van XP afstappen, argumenteert Gartner. De officiële securityondersteuning voor Windows XP loopt nog tot april 2014: dat is dus meteen de uiterste deadline voor bedrijven. "Wie nadien toch nog ondersteuning wil, zal een support fee van 200.000 dollar per jaar moeten betalen aan Microsoft", zegt Silver. Volgens Gartner zullen heel wat softwarefabrikanten allicht vroeger ophouden met het bieden van ondersteuning voor hun XP-toepassingen. "We adviseren dan ook om tegen eind 2012 volledig van Windows XP af te stappen. Het uitrollen van een nieuw besturingssysteem duurt doorgaans 12 tot 18 maanden, dus kun je maar beter al starten met de eerste migratieprojecten. Als zo'n project dan wat vertraging oploopt, heb je tenminste enkele maanden marge", klinkt het niet mis te verstane advies. De gemiddelde migratiekost voor een XP-gebruiker zou overigens schommelen tussen 1.035 en 1.930 dollar, berekende Gartner. Bedrijven die nu reeds met Vista werken, betalen voor een upgrade naar Windows 7 339 tot 510 dollar per gebruiker. Of de hardwaremarkt kan meeliften op het nieuwe OS, valt overigens nog af te wachten. Gartner denkt dat vooral consumers en kmo's relatief snel zullen investeren in noodzakelijke hardwareupgrades. De grote bedrijven zouden dat pas eind 2010 van plan zijn.