“Windows 8 verandert aangezicht technologiesector”

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Microsoft COO Kevin Turner mocht dinsdag het conferentie-luik aftrappen op ‘s werelds grootste technologiebeurs CeBIT in Hannover. Hoeft het te verbazen dat het al Windows 8 was wat de klok sloeg? “Een platform dat op alle mogelijke toestellen dezelfde gebruikservaring biedt, is ongezien in de technologiesector.” Met het Mobile World Congres net achter de kiezen, kwam de keynote van Kevin Turner en de voorstelling van de Windows 8 Consumer Preview een beetje gedateerd over. Het was immers de mobiele hoogmis in Barcelona die vorige week de primeur kreeg. In Hannover werd de aankondiging nog eens dunnetjes overgedaan. Op zich is dat niet eens zo’n vreemde keuze. Microsoft zet een besturingssysteem in de markt dat op het lijf geschreven

Microsoft COO Kevin Turner mocht dinsdag het conferentie-luik aftrappen op ‘s werelds grootste technologiebeurs CeBIT in Hannover. Hoeft het te verbazen dat het al Windows 8 was wat de klok sloeg? “Een platform dat op alle mogelijke toestellen dezelfde gebruikservaring biedt, is ongezien in de technologiesector.” Met het Mobile World Congres net achter de kiezen, kwam de keynote van Kevin Turner en de voorstelling van de Windows 8 Consumer Preview een beetje gedateerd over. Het was immers de mobiele hoogmis in Barcelona die vorige week de primeur kreeg. In Hannover werd de aankondiging nog eens dunnetjes overgedaan. Op zich is dat niet eens zo’n vreemde keuze. Microsoft zet een besturingssysteem in de markt dat op het lijf geschreven lijkt van tablets, en CeBIT boet de laatste jaren sowieso in aan populariteit.

Wat vast staat, is dat Microsoft met Windows 8 een gedurfd en ambitieus besturingssysteem in de markt zet. De COO van de softwaregigant liet niet na dat nog eens extra te benadrukken. “Windows 8 zal het aangezicht van de technologiesector grondig veranderen”, klonk het. “Het is het eerste platform dat je op alle mogelijke toestellen eenzelfde gebruikservaring biedt (via de Metro-interface, nvdr.), en dat zowel Intel als ARM ondersteunt.”

Nog volgens Turner hoef je met Windows 8 geen compromissen te sluiten. De kracht en het gebruiksgemak van een pc zou vlotjes overgezet kunnen worden naar tablets, touchscreens en naar andere toestellen, en dit alles op een veilige en weldoordachte manier. Toestellen die draaien op Windows 8, kunnen naast alle applicaties voor Windows 7, ook compleet nieuwe en speciaal voor de Metro-interface ontworpen toepassingen aan.

Tijdens de demo, uitgevoerd door senior director for Windows Erwin Vissers, werd nogmaals duidelijk dat je voor Windows 7 apps die met muis en keyboard werken, gewoon de klassieke desktop-setting van dat besturingssysteem kan blijven gebruiken, maar dan binnen Windows 8. Je kan ook verschillende apps naast elkaar draaien, allemaal op hetzelfde scherm.

Windows to Go

Interessant is de Windows to Go applicatie, die ook in Hannover gedemonstreerd werd. Windows 8 zal de eerste versie van Windows zijn die -officieel- van op een usb-stick kan starten en draaien. Je kan de (met een BitLocker beveiligde) stick dan in zowat iedere Windows 7 pc steken, en vlotjes Windows 8 gebruiken zonder een spoor achter te laten op de computer in kwestie.

Windows to Go is vooral bedoeld voor bedrijven. Zo kunnen werknemers die Windows 8 thuis nog niet geïnstalleerd hebben, toch met het besturingsprogramma werken in een gecontroleerde omgeving. Over de prijs voor Windows to Go wilde Microsoft niets lossen op CeBIT, al wordt verwacht dat hij vergelijkbaar zal zijn met de prijs die bedrijven betalen voor werkpleklicenties. Ook wat de kosten voor een update van Windows 7 naar Windows 8 betreft, laat Redmond nog niet in zijn kaarten kijken.

De softwaregigant benadrukt wel dat bedrijven die net een update naar Windows 7 hebben afgerond, op beide oren kunnen slapen. De hardware-vereisten voor Windows 8 zouden immers knak hetzelfde zijn als die voor Windows 7, en een eventueel updateproces moet vlot en probleemloos kunnen verlopen.

Misschien nog dit: de Consumer Preview van Windows 8 werd op de eerste dag van de lancering meteen al 1 miljoen keer gedownload. De versie voor ontwikkelaars is intussen al meer dan 3 miljoen keer binnengehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content