Met die 42% ligt België voorop in het EMEA-peloton, waar de groei in elk land rond de 30 procent schommelt. Net geen 50.000 smartphones zijn er in de eerste acht maand van dit jaar verkocht in ons land. Vooral de laatste maanden is de verkoop sterk gestegen. In augustus alleen al gingen er welgeteld 6.207 exemplaren over de toonbank. Het merendeel van die toestellen (HTC, HP, Palm, Samsung) werkt met het besturingssysteem Windows Mobile van Microsoft, waarbij vooral de dominantie van HTC (het vroegere Qtek) in het oog springt. In de top-5 van best verkopende smartphones staan maar liefst vier HTC-toestellen - goed voor een marktaandeel van 56% in augustus. Ter vergelijking: BlackBerry klokt af op 8,9%.

Wim Van Winghe van Microsoft ziet verschillende redenen waarom Blackberry ver achterop ligt in ons land. "Allereerst is het verkoopskanaal van Blackberry veel smaller dan dat van de Windows Mobile toestellen. Die zijn zowel in de gespecialiseerde telecomboetieks als in de grote ketens te koop. Een tweede belangrijke reden is dat consumenten zich meteen thuis voelen in de vertrouwde look en feel van een Windows-omgeving. Maar voor bedrijven, is de belangrijkste reden misschien nog de sterke integratie met hun bestaande it-infrastructuur. Een Windows Mobile smartphone laat zich naadloos integreren in een Exchange-server, zonder dat daar extra hardware voor nodig is. Bovendien is zowat elke applicatie die op het .Net-platform ontwikkeld werd, makkelijk over te zetten naar een smartphone zonder dat daar overdreven inspanningen voor de ontwikkelaars voor nodig zijn."

Met die 42% ligt België voorop in het EMEA-peloton, waar de groei in elk land rond de 30 procent schommelt. Net geen 50.000 smartphones zijn er in de eerste acht maand van dit jaar verkocht in ons land. Vooral de laatste maanden is de verkoop sterk gestegen. In augustus alleen al gingen er welgeteld 6.207 exemplaren over de toonbank. Het merendeel van die toestellen (HTC, HP, Palm, Samsung) werkt met het besturingssysteem Windows Mobile van Microsoft, waarbij vooral de dominantie van HTC (het vroegere Qtek) in het oog springt. In de top-5 van best verkopende smartphones staan maar liefst vier HTC-toestellen - goed voor een marktaandeel van 56% in augustus. Ter vergelijking: BlackBerry klokt af op 8,9%. Wim Van Winghe van Microsoft ziet verschillende redenen waarom Blackberry ver achterop ligt in ons land. "Allereerst is het verkoopskanaal van Blackberry veel smaller dan dat van de Windows Mobile toestellen. Die zijn zowel in de gespecialiseerde telecomboetieks als in de grote ketens te koop. Een tweede belangrijke reden is dat consumenten zich meteen thuis voelen in de vertrouwde look en feel van een Windows-omgeving. Maar voor bedrijven, is de belangrijkste reden misschien nog de sterke integratie met hun bestaande it-infrastructuur. Een Windows Mobile smartphone laat zich naadloos integreren in een Exchange-server, zonder dat daar extra hardware voor nodig is. Bovendien is zowat elke applicatie die op het .Net-platform ontwikkeld werd, makkelijk over te zetten naar een smartphone zonder dat daar overdreven inspanningen voor de ontwikkelaars voor nodig zijn."