Nu gsm's geen groeipool meer zijn, verleggen zowat alle handsetfabrikanten hun focus naar smartphones waar zich een heuse strijd rond mobiele besturingssystemen afspeelt. Microsoft giet met de lancering van de Windows phones en het onderliggende Windows Mobile 6.5 OS nog wat olie op het vuur.

Door het gadgetgehalte op te krikken, sociale netwerksites te integreren en nieuwe applicaties toe te voegen bovenop het Exchange-platform, wil Microsoft de Windows phones ook aantrekkelijk maken voor het grote publiek. Een speerpunt moet 'My Phone' worden: een gratis dienst in de cloud die voor synchronisatie tussen de gsm en de pc zorgt. Er komt ook een Belgische 'Marketplace'; een online winkel voor extra applicaties.

Voor het einde van het jaar zullen in België meer dan tien Windows phones beschikbaar zijn van onder meer HTC, LGE en Samsung. "Smartphones zijn aan een forse prijsverlaging toe. Sommige toestellen kosten nog 300 euro en komen nu in het bereik van heel wat meer consumenten", zegt Jeroen Van Hees, mobility business group lead bij Microsoft België. In België maken gsm's met Windows Mobile 35 procent van de smartphonemarkt uit, met HTC voorop. Concurrent Symbian volgt met 28 procent, terwijl de iPhone goed is voor 20 procent. Blackberry haalt 16 procent. Volgens GfK werden er in het eerste halfjaar 118400 smartphones verkocht.

Zowel Mobistar als Belgacom blijven in het zog daarvan een duidelijke toename van mobiel dataverbruik zien. "We evolueren duidelijk van de kmo-markt naar een massamarkt. De prijzen voor mobiel dataverbruik zullen op termijn ongetwijfeld aangepast worden", wist Lorenzo Ceccarini, devices & sim manager bij Belgacom daar nog aan toe te voegen. Afwachten of de Windows phones echt als katalysator zullen werken.

Nu gsm's geen groeipool meer zijn, verleggen zowat alle handsetfabrikanten hun focus naar smartphones waar zich een heuse strijd rond mobiele besturingssystemen afspeelt. Microsoft giet met de lancering van de Windows phones en het onderliggende Windows Mobile 6.5 OS nog wat olie op het vuur. Door het gadgetgehalte op te krikken, sociale netwerksites te integreren en nieuwe applicaties toe te voegen bovenop het Exchange-platform, wil Microsoft de Windows phones ook aantrekkelijk maken voor het grote publiek. Een speerpunt moet 'My Phone' worden: een gratis dienst in de cloud die voor synchronisatie tussen de gsm en de pc zorgt. Er komt ook een Belgische 'Marketplace'; een online winkel voor extra applicaties. Voor het einde van het jaar zullen in België meer dan tien Windows phones beschikbaar zijn van onder meer HTC, LGE en Samsung. "Smartphones zijn aan een forse prijsverlaging toe. Sommige toestellen kosten nog 300 euro en komen nu in het bereik van heel wat meer consumenten", zegt Jeroen Van Hees, mobility business group lead bij Microsoft België. In België maken gsm's met Windows Mobile 35 procent van de smartphonemarkt uit, met HTC voorop. Concurrent Symbian volgt met 28 procent, terwijl de iPhone goed is voor 20 procent. Blackberry haalt 16 procent. Volgens GfK werden er in het eerste halfjaar 118400 smartphones verkocht. Zowel Mobistar als Belgacom blijven in het zog daarvan een duidelijke toename van mobiel dataverbruik zien. "We evolueren duidelijk van de kmo-markt naar een massamarkt. De prijzen voor mobiel dataverbruik zullen op termijn ongetwijfeld aangepast worden", wist Lorenzo Ceccarini, devices & sim manager bij Belgacom daar nog aan toe te voegen. Afwachten of de Windows phones echt als katalysator zullen werken.