Geen nieuwe Apple-servers meer voor het Cyberclasse-project voor de Waalse scholen. Computerland heeft het contract in de wacht gesleept voor de vernieuwing van het serverpark. Het stelde een oplossing voor op basis van HP-servers op Windows en Eonix-software.

Toen het Cyberclasse-project het levenslicht zag, werd het serverluik gegund aan Apple. Dat moest 3500 Xserves leveren. De trage uitrol en het technisch-juridische gekissebis rond het pc-luik hadden als effect dat het contract al afliep vooraleer alle servers geïnstalleerd konden worden. Op basis van het aantal scholen dat nog moet uitgerust worden, zou het aantal nog te installeren servers kunnen oplopen tot 2350 (al zullen niet alle scholen per se vragende partij zijn).

De Waalse overheid lanceerde daarom begin dit jaar een aanbesteding, waarvoor drie kandidaten opdoken: Econocom en Macline met Apple-hardware (Mac Mini voor de kleine scholen en MacPro voor de grotere) en Computerland met een HP-Windows-Eonix-aanbod. Die laatste won het pleit.

De offerte van Computerland won het niet op basis van prijsoverwegingen. Ze was zelfs (een pak) duurder: 6,4 miljoen euro voor 2350 mogelijke servers. Maar, zo klinkt het op het kabinet van Waals minister van Economie Marcourt, "de offerte werd weerhouden omdat ze een even hoge performantie garandeerde als die van de al geïnstalleerde Apple-hardware, compatibel is met de al geïnstalleerde of nog te installeren hardware, en beter past binnen de dynamiek van het nieuwe plan voor de it-uitrusting van de scholen."

De systemen die het serverpark zullen vervolledige zullen HP ProLiant ML150 G6-servers zijn, die draaien op Windows 2008 R2. Ze krijgen een Cyberclasse-softwareoplossing die ontwikkeld is door UCL-spin-off Eonix. Die software is gebaseerd op de LNM-Learning Network Manager-oplossing van Microsoft en staat in voor functionaliteiten als het beheer van de werkposten (Mac, Windows of Linux), de creatie van gebruikersgroepen, het remote overnemen van schermen van leerkrachten en dies meer.

Geen nieuwe Apple-servers meer voor het Cyberclasse-project voor de Waalse scholen. Computerland heeft het contract in de wacht gesleept voor de vernieuwing van het serverpark. Het stelde een oplossing voor op basis van HP-servers op Windows en Eonix-software. Toen het Cyberclasse-project het levenslicht zag, werd het serverluik gegund aan Apple. Dat moest 3500 Xserves leveren. De trage uitrol en het technisch-juridische gekissebis rond het pc-luik hadden als effect dat het contract al afliep vooraleer alle servers geïnstalleerd konden worden. Op basis van het aantal scholen dat nog moet uitgerust worden, zou het aantal nog te installeren servers kunnen oplopen tot 2350 (al zullen niet alle scholen per se vragende partij zijn). De Waalse overheid lanceerde daarom begin dit jaar een aanbesteding, waarvoor drie kandidaten opdoken: Econocom en Macline met Apple-hardware (Mac Mini voor de kleine scholen en MacPro voor de grotere) en Computerland met een HP-Windows-Eonix-aanbod. Die laatste won het pleit. De offerte van Computerland won het niet op basis van prijsoverwegingen. Ze was zelfs (een pak) duurder: 6,4 miljoen euro voor 2350 mogelijke servers. Maar, zo klinkt het op het kabinet van Waals minister van Economie Marcourt, "de offerte werd weerhouden omdat ze een even hoge performantie garandeerde als die van de al geïnstalleerde Apple-hardware, compatibel is met de al geïnstalleerde of nog te installeren hardware, en beter past binnen de dynamiek van het nieuwe plan voor de it-uitrusting van de scholen." De systemen die het serverpark zullen vervolledige zullen HP ProLiant ML150 G6-servers zijn, die draaien op Windows 2008 R2. Ze krijgen een Cyberclasse-softwareoplossing die ontwikkeld is door UCL-spin-off Eonix. Die software is gebaseerd op de LNM-Learning Network Manager-oplossing van Microsoft en staat in voor functionaliteiten als het beheer van de werkposten (Mac, Windows of Linux), de creatie van gebruikersgroepen, het remote overnemen van schermen van leerkrachten en dies meer.