Wereldwijd surfen vandaag nog 13,57 procent van de mensen met een computer op Windows XP. De absolute marktleider is Windows 7 met 56,41 procent. Dat blijkt uit cijfers van Netmarketshare. De top vier wordt aangevuld met Windows 8.1 (12,10 procent) en Windows 8 (6,55 procent).

Het blijvend aandeel van XP is geen goede zaak voor de online beveiliging omdat de systemen sinds april niet meer worden ondersteund door Microsoft. Het bedrijf waarschuwde al herhaaldelijk voor de gevaren, maar slaagde er niet in om iedereen tijdig te overtuigen om te upgraden.

De dominantie van Microsoft staat in contrast met OS X van Apple. Hier is versie 10.9 het populairst met 2,79 procent gevolgd door 10.10 dat 2,66 procent haalt. Achter hen staan Windows Vista (2,65 procent) en Linux (1,25 procent). Het gaat voor alle duidelijkheid enkel om cijfers op desktops en laptops, dus zonder het succes van Android en iOS op tablets, 2-in-1's en andere modellen.

Toestellen op XP blijven gewoon werken, maar omdat er geen veiligheidsupdates meer verschijnen kunnen nieuw ontdekte veiligheidsproblemen niet worden opgelost. Vooral wie met zijn toestel online gaat loopt dus een risico.

XP is overigens niet de enige dinosaurus in de statistieken. Ook van Windows 2000, Windows 98 en zelfs Windows 3.1 kon Netmarketshare nog online bezoeken registreren. Al is bij die laatste twee het aandeel zo beperkt dat het onder de 0,00 procent zit.

Wereldwijd surfen vandaag nog 13,57 procent van de mensen met een computer op Windows XP. De absolute marktleider is Windows 7 met 56,41 procent. Dat blijkt uit cijfers van Netmarketshare. De top vier wordt aangevuld met Windows 8.1 (12,10 procent) en Windows 8 (6,55 procent).Het blijvend aandeel van XP is geen goede zaak voor de online beveiliging omdat de systemen sinds april niet meer worden ondersteund door Microsoft. Het bedrijf waarschuwde al herhaaldelijk voor de gevaren, maar slaagde er niet in om iedereen tijdig te overtuigen om te upgraden.De dominantie van Microsoft staat in contrast met OS X van Apple. Hier is versie 10.9 het populairst met 2,79 procent gevolgd door 10.10 dat 2,66 procent haalt. Achter hen staan Windows Vista (2,65 procent) en Linux (1,25 procent). Het gaat voor alle duidelijkheid enkel om cijfers op desktops en laptops, dus zonder het succes van Android en iOS op tablets, 2-in-1's en andere modellen.Toestellen op XP blijven gewoon werken, maar omdat er geen veiligheidsupdates meer verschijnen kunnen nieuw ontdekte veiligheidsproblemen niet worden opgelost. Vooral wie met zijn toestel online gaat loopt dus een risico.XP is overigens niet de enige dinosaurus in de statistieken. Ook van Windows 2000, Windows 98 en zelfs Windows 3.1 kon Netmarketshare nog online bezoeken registreren. Al is bij die laatste twee het aandeel zo beperkt dat het onder de 0,00 procent zit.