In oktober 2012 hield Microsoft Windows 8 boven de doopvont, een compleet herdacht besturingssysteem (de grootste verandering was het verdwijnen van de startknop) dat de pc en tablet dichter bij elkaar moest brengen met een interface die zich zowel met toetsenbord en muis als met vingerbewegingen op aanraakschermen laat bedienen. Maar de nieuwe software stuitte op veel kritiek bij gebruikers en raakte nooit helemaal ingeburgerd.

Een jaar na de release van Windows 8 verscheen dan versie 8.1. Hierbij waren de herinvoering van de startknop, de integratie van de nieuwe Internet Explorer 11-browser en nieuwe toepassingen in Windows 8.1 Pro de voornaamste veranderingen.

Van Windows 8.1 zou op 11 maart een nieuwe versie verschijnen, Windows 8.1 Update 1. Die is zopas uitgelekt op verschillende filesharingwebsites, meldt technologiesite The Verge, dat heel wat screenshots kon bemachtigen. De update zou het Windows-besturingssysteem weer 'pc-vriendelijker' maken.

De meest opvallende wijziging is volgens The Verge een nieuwe 'titlebar' of titelbar. Die maakt het makkelijker voor muisgebruikers om tussen apps te navigeren en om ze te openen of sluiten, te minimaliseren en naast elkaar te rangschikken.

Daarnaast zijn er nieuwe knoppen die het afsluiten en herstarten van apparaten en het zoeken naar toepassingen sneller moeten doen verlopen. Ook de Live Tiles (of tegels) zijn veranderd: mits een rechtermuisklik krijg je de mogelijkheid een app op de taakbalk te plaatsen, te schalen of te verwijderen.
De gelekte versie werd op 14 januari verspreid. Of het om het definitieve besturingssysteem gaat, is niet zeker.

In oktober 2012 hield Microsoft Windows 8 boven de doopvont, een compleet herdacht besturingssysteem (de grootste verandering was het verdwijnen van de startknop) dat de pc en tablet dichter bij elkaar moest brengen met een interface die zich zowel met toetsenbord en muis als met vingerbewegingen op aanraakschermen laat bedienen. Maar de nieuwe software stuitte op veel kritiek bij gebruikers en raakte nooit helemaal ingeburgerd. Een jaar na de release van Windows 8 verscheen dan versie 8.1. Hierbij waren de herinvoering van de startknop, de integratie van de nieuwe Internet Explorer 11-browser en nieuwe toepassingen in Windows 8.1 Pro de voornaamste veranderingen. Van Windows 8.1 zou op 11 maart een nieuwe versie verschijnen, Windows 8.1 Update 1. Die is zopas uitgelekt op verschillende filesharingwebsites, meldt technologiesite The Verge, dat heel wat screenshots kon bemachtigen. De update zou het Windows-besturingssysteem weer 'pc-vriendelijker' maken. De meest opvallende wijziging is volgens The Verge een nieuwe 'titlebar' of titelbar. Die maakt het makkelijker voor muisgebruikers om tussen apps te navigeren en om ze te openen of sluiten, te minimaliseren en naast elkaar te rangschikken. Daarnaast zijn er nieuwe knoppen die het afsluiten en herstarten van apparaten en het zoeken naar toepassingen sneller moeten doen verlopen. Ook de Live Tiles (of tegels) zijn veranderd: mits een rechtermuisklik krijg je de mogelijkheid een app op de taakbalk te plaatsen, te schalen of te verwijderen. De gelekte versie werd op 14 januari verspreid. Of het om het definitieve besturingssysteem gaat, is niet zeker.