Het wereldnatuurfonds WWF is niet te spreken over Belgacom, dat de schuld voor een hack van ruim 7000 euro in de telefooncentrale toewijst aan een laks paswoordbeheer.

Meerdere bedrijven zouden de afgelopen weken het slachtoffer geweest zijn van hackers die inbreken in de telefooncentrale en via een gekraakte code van de mailbox een lijn leggen leggen naar een dure buitenlandse bestemming. In het geval van het wereldnatuurfonds WWF gaat het om Madagascar. In het weekend van 10 tot 12 april werd voor liefst 7173 euro gebeld terwijl er niemand op kantoor was.

"Het gaat om een Belgacom Forum 714 telefooncentrale van Alcatel-Lucent waarop we een veertigtal lijnen hebben", vertelt it-manager Hassan Benyahia van WWF België. Hackers zouden vanuit het buitenland de telefooncentrale binnendringen en één van codes van de voicemailboxen proberen te kraken. Een WWF-medewerker had een erg eenvoudig geheim nummer: '1111'. Daarop werd de link gelegd naar Madagascar. Volgens de it-manager gaf Belgacom toe dat meerdere bedrijven de afgelopen weken het slachtoffer waren van dergelijke praktijken. Belgacom raadde hem ook aan naar de politie te stappen en klacht neer te leggen tegen onbekenden.

Aanvankelijk crediteerde Belgacom de nota, maar het kwam er op terug en legde de schuld bij het WWF omdat het te laks was met zijn paswoordbeheer. Het wereldnatuurfonds legt echter de schuld bij Belgacom dat de beveiliging van zijn telefooncentrales moet kunnen garanderen en legde klacht neer bij de ombudsdienst voor telecom. "Belgacom moet ook proactief optreden als het om de beveiliging gaat," meent Christian De Coster, financieel directeur van het WWF. "In tegenstelling tot een bankkaart waar na drie foute codepogingen de kaart wordt geblokkeerd, is dat bij de Belgacom telefooncentrale niet het geval. Hackers kunnen blijven proberen met talloze nummers. Dat is het grote probleem."

Belgacom heeft het WWF net laten weten dat het de door de hackers gebelde som alsnog voor z'n rekening zal nemen.

Het wereldnatuurfonds WWF is niet te spreken over Belgacom, dat de schuld voor een hack van ruim 7000 euro in de telefooncentrale toewijst aan een laks paswoordbeheer. Meerdere bedrijven zouden de afgelopen weken het slachtoffer geweest zijn van hackers die inbreken in de telefooncentrale en via een gekraakte code van de mailbox een lijn leggen leggen naar een dure buitenlandse bestemming. In het geval van het wereldnatuurfonds WWF gaat het om Madagascar. In het weekend van 10 tot 12 april werd voor liefst 7173 euro gebeld terwijl er niemand op kantoor was. "Het gaat om een Belgacom Forum 714 telefooncentrale van Alcatel-Lucent waarop we een veertigtal lijnen hebben", vertelt it-manager Hassan Benyahia van WWF België. Hackers zouden vanuit het buitenland de telefooncentrale binnendringen en één van codes van de voicemailboxen proberen te kraken. Een WWF-medewerker had een erg eenvoudig geheim nummer: '1111'. Daarop werd de link gelegd naar Madagascar. Volgens de it-manager gaf Belgacom toe dat meerdere bedrijven de afgelopen weken het slachtoffer waren van dergelijke praktijken. Belgacom raadde hem ook aan naar de politie te stappen en klacht neer te leggen tegen onbekenden. Aanvankelijk crediteerde Belgacom de nota, maar het kwam er op terug en legde de schuld bij het WWF omdat het te laks was met zijn paswoordbeheer. Het wereldnatuurfonds legt echter de schuld bij Belgacom dat de beveiliging van zijn telefooncentrales moet kunnen garanderen en legde klacht neer bij de ombudsdienst voor telecom. "Belgacom moet ook proactief optreden als het om de beveiliging gaat," meent Christian De Coster, financieel directeur van het WWF. "In tegenstelling tot een bankkaart waar na drie foute codepogingen de kaart wordt geblokkeerd, is dat bij de Belgacom telefooncentrale niet het geval. Hackers kunnen blijven proberen met talloze nummers. Dat is het grote probleem." Belgacom heeft het WWF net laten weten dat het de door de hackers gebelde som alsnog voor z'n rekening zal nemen.