Het Nederlandse halfgeleiderbedrijf Xanadu Wireless heeft begin deze maand het Belgische Ubiwave overgenomen. Ubiwave maakt technologie voor draadloze meet- en controlessystemen.

Het nieuws was aan de persradars ontsnapt, maar het jonge Belgische bedrijfje Ubiwave is op 5 juli overgenomen door het Nederlandse Xanadu Wireless. Beide bedrijven zijn actief in draadloze netwerken van sensoren, voor monitoring en controle van apparatuur bij bedrijven. Xanadu maakt de radiochips, terwijl Ubiwave de software voor netwerkcommunicatie bouwt. Financiële details van de overname zijn niet bekend.

"Xanadu is een leverancier van ons," legt Niek Van Dierdonck, ceo van Ubiwave, uit aan onze collega's van Trends. "Anderhalf jaar geleden zijn we aan de praat geraakt en hebben we een partnership gevormd. Bepaalde zaken zien wij liever in hardware gebeuren en zij vonden bijvoorbeeld dan weer dat controlelogica beter werkt in software dan in hardware. Zo zijn we tot afspraken gekomen dat we elkaars technologie zouden aanpassen zodat het voor ons beide ten goede komt."

"Door die samenwerking gaven we bepaalde fabrieksgeheimen weg. Die kwamen zo ook ten goede aan de andere klanten van Xanadu die eigenlijk concurrenten zijn. Daarom hebben we uiteindelijk beslist om 1 bedrijf te vormen."

Dat de pers het nieuws niet ter ore kwam, was een bewuste keuze. "We zijn tijdens deze zomermaanden volop onze technologieën aan het integreren om een coherent geheel te vormen naar de markt toe. De eerste week van oktober komen we met wat meer tromgeroffel in beeld met een gedifferentieerd aanbod tegenover concurrenten als Texas Instruments, Freescale, Dust Networks, ...

Van Dierdonck zelf blijft in het bedrijf als vice-president strategy & product management. Ron Schuermans, chief operating officer van Ubiwave, verlaat het bedrijf eind september. Cees Links van Xanadu (foto) blijft ceo.

Ubiwave is opgericht in 2003 en heeft zijn kantoor in Zele. Er werken nu 11 mensen. Het bedrijf heeft sterke banden met Intec, de afdeling voor netwerkexpertise van de Universiteit Gent. Xanadu Wireless is een Utrechts bedrijf dat in het portfolio van de Belgische investeringsmaatschappij GIMV zit. Overigens kreeg Xanadu deze maand nog een extra kapitaalinjectie van 2 miljoen euro van GIMV, Esprit en Motorola Ventures.

In samenwerking met Bruno Leijnse van Trends

Het Nederlandse halfgeleiderbedrijf Xanadu Wireless heeft begin deze maand het Belgische Ubiwave overgenomen. Ubiwave maakt technologie voor draadloze meet- en controlessystemen. Het nieuws was aan de persradars ontsnapt, maar het jonge Belgische bedrijfje Ubiwave is op 5 juli overgenomen door het Nederlandse Xanadu Wireless. Beide bedrijven zijn actief in draadloze netwerken van sensoren, voor monitoring en controle van apparatuur bij bedrijven. Xanadu maakt de radiochips, terwijl Ubiwave de software voor netwerkcommunicatie bouwt. Financiële details van de overname zijn niet bekend. "Xanadu is een leverancier van ons," legt Niek Van Dierdonck, ceo van Ubiwave, uit aan onze collega's van Trends. "Anderhalf jaar geleden zijn we aan de praat geraakt en hebben we een partnership gevormd. Bepaalde zaken zien wij liever in hardware gebeuren en zij vonden bijvoorbeeld dan weer dat controlelogica beter werkt in software dan in hardware. Zo zijn we tot afspraken gekomen dat we elkaars technologie zouden aanpassen zodat het voor ons beide ten goede komt." "Door die samenwerking gaven we bepaalde fabrieksgeheimen weg. Die kwamen zo ook ten goede aan de andere klanten van Xanadu die eigenlijk concurrenten zijn. Daarom hebben we uiteindelijk beslist om 1 bedrijf te vormen." Dat de pers het nieuws niet ter ore kwam, was een bewuste keuze. "We zijn tijdens deze zomermaanden volop onze technologieën aan het integreren om een coherent geheel te vormen naar de markt toe. De eerste week van oktober komen we met wat meer tromgeroffel in beeld met een gedifferentieerd aanbod tegenover concurrenten als Texas Instruments, Freescale, Dust Networks, ... Van Dierdonck zelf blijft in het bedrijf als vice-president strategy & product management. Ron Schuermans, chief operating officer van Ubiwave, verlaat het bedrijf eind september. Cees Links van Xanadu (foto) blijft ceo. Ubiwave is opgericht in 2003 en heeft zijn kantoor in Zele. Er werken nu 11 mensen. Het bedrijf heeft sterke banden met Intec, de afdeling voor netwerkexpertise van de Universiteit Gent. Xanadu Wireless is een Utrechts bedrijf dat in het portfolio van de Belgische investeringsmaatschappij GIMV zit. Overigens kreeg Xanadu deze maand nog een extra kapitaalinjectie van 2 miljoen euro van GIMV, Esprit en Motorola Ventures. In samenwerking met Bruno Leijnse van Trends