Internetreus Yahoo! moet niet rechtstreeks antwoorden op vragen om medewerking van het Belgische openbaar ministerie. Dat heeft het Brusselse hof van beroep woensdag beslist. Volgens het hof heeft het Belgische openbaar ministerie niet de bevoegdheid om onderzoeksdaden te stellen buiten de landsgrenzen terwijl Yahoo! zijn hoofdzetel heeft in Californië, in de Verenigde Staten. Het parket van Dendermonde, dat Yahoo! vervolgde, overweegt om in cassatie te gaan.

Volgens het openbaar ministerie verstrekt Yahoo! een elektronische communicatiedienst en is het daarom wettelijk verplicht mee te werken aan gerechtelijke onderzoeken door bijvoorbeeld een IP-adres van een gebruiker vrij te geven.

"Alle andere emaildiensten, zoals Microsoft, Google en Facebook, doen het wel, alleen Yahoo! weigert, omdat het zogezegd niet in België aanwezig is en niet onder de Belgische wetgeving valt", argumenteerde het parket. "Terwijl één blik op het internet leert dat Yahoo! commercieel wel degelijk aanwezig én actief is in België."

Het hof van beroep ziet dat anders. Volgens de raadsheren bevindt Yahoo! zich niet in België en kan het Belgische openbaar ministerie dus geen rechtstreekse vordering aan het bedrijf richten.

Voor het parket is het arrest een grote tegenslag. "Dit betekent dat wij een rechtshulpverzoek aan de Amerikaanse autoriteiten moeten richten om van Yahoo! informatie te bekomen. Dat betekent een vertraging van 6 tot 18 maanden", klinkt het.

Bron: Belga

Internetreus Yahoo! moet niet rechtstreeks antwoorden op vragen om medewerking van het Belgische openbaar ministerie. Dat heeft het Brusselse hof van beroep woensdag beslist. Volgens het hof heeft het Belgische openbaar ministerie niet de bevoegdheid om onderzoeksdaden te stellen buiten de landsgrenzen terwijl Yahoo! zijn hoofdzetel heeft in Californië, in de Verenigde Staten. Het parket van Dendermonde, dat Yahoo! vervolgde, overweegt om in cassatie te gaan. Volgens het openbaar ministerie verstrekt Yahoo! een elektronische communicatiedienst en is het daarom wettelijk verplicht mee te werken aan gerechtelijke onderzoeken door bijvoorbeeld een IP-adres van een gebruiker vrij te geven. "Alle andere emaildiensten, zoals Microsoft, Google en Facebook, doen het wel, alleen Yahoo! weigert, omdat het zogezegd niet in België aanwezig is en niet onder de Belgische wetgeving valt", argumenteerde het parket. "Terwijl één blik op het internet leert dat Yahoo! commercieel wel degelijk aanwezig én actief is in België." Het hof van beroep ziet dat anders. Volgens de raadsheren bevindt Yahoo! zich niet in België en kan het Belgische openbaar ministerie dus geen rechtstreekse vordering aan het bedrijf richten. Voor het parket is het arrest een grote tegenslag. "Dit betekent dat wij een rechtshulpverzoek aan de Amerikaanse autoriteiten moeten richten om van Yahoo! informatie te bekomen. Dat betekent een vertraging van 6 tot 18 maanden", klinkt het. Bron: Belga