Telenet heeft, na maanden testen, zijn 'tv over wifi'-aanbod Yelo nu voor iedereen met een pc beschikbaar gemaakt. Voorlopig nog gratis, maar dat zal nog veranderen.

Telenet lanceerde Yelo, een platform om televisie en films te kijken over je eigen draadloze wifi-netwerk op je pc, iPhone en iPad, in december 2010. Yelo Live TV was in de eerste maanden enkel beschikbaar voor Apple-toestellen. In februari werd de dienst uitgebreid naar een beperkt aantal testers op pc. Die beta-periode liep tot nu. Op de vraag waarom het zolang duurde voor de dienst voor iedereen beschikbaar werd, antwoordt Telenet-woordvoerster Evelyne Nieuwland. "Om Yelo via pc beschikbaar te maken voor iedereen hebben we ook de nodige capaciteit moeten voorzien. Vandaar dat het tot voor kort maar beschikbaar was voor een gesloten groep."

Alle pc-klanten kunnen dus nu over hun wifi-netwerk naar Telenet digitale televisie kijken. Vooralsnog gratis, al stelt Nieuwland dat altijd duidelijk is gezegd dat dat op termijn zou veranderen. Een concreet tijdstip kan ze daarvoor echter nog niet vrijgeven. "Dat zullen we bekendmaken als we Yelo commercieel lanceren."

In tegenstelling tot wat aanvankelijk aangekondigd was heeft Telenet zijn zenderaanbod voor Yelo nog niet uitgebreid. Overeenkomsten met onder meer Vmma (VTM, 2Be, Vitaya) en De Vijver (VT4, VijfTV) zijn er nog steeds niet. "Yelo is nu eenmaal een innovatief product waarbij het televisieaanbod op een nieuwe manier naar de klant wordt gebracht", vertelt Nieuwland nog. "Dat betekent ook voor de zenders een uitdaging om er zich van te verzekeren dat ze alle nodige uitzendrechten geregeld hebben en krijgen om te kunnen deelnemen aan Yelo. Dat vraagt de nodige tijd. We onderhandelen daarom met verschillende partners."

Geen Android-app Voor Yelo is er voorts ook nog steeds enkel maar een Apple iOS-app beschikbaar. Andere mobiele platformen, zoals Android, moeten het dus voorlopig doen via de browser. Volgens Nieuwland kan dat nog wel even duren. "Rond diensten als Yelo moeten er specifiek voor elk platform heel wat afspraken gemaakt worden met de rechtenhouders, de zenders en programmamakers - dat is ook zo in het buitenland en dat vraagt tijd. Vooral rond het Android-platform heerst nog heel wat onduidelijkheid gezien het open karakter van het besturingssysteem, de vele versies en de waaier aan toestellen. Maar we zijn er actief mee bezig."

Het is bovendien ook opletten voor mensen met een beperkt abonnement bij Telenet: Yelo Live TV telt mee voor je maandelijkse verbruik. Houd dus je zogenaamde 'Telemeter' in het oog.

Telenet heeft, na maanden testen, zijn 'tv over wifi'-aanbod Yelo nu voor iedereen met een pc beschikbaar gemaakt. Voorlopig nog gratis, maar dat zal nog veranderen. Telenet lanceerde Yelo, een platform om televisie en films te kijken over je eigen draadloze wifi-netwerk op je pc, iPhone en iPad, in december 2010. Yelo Live TV was in de eerste maanden enkel beschikbaar voor Apple-toestellen. In februari werd de dienst uitgebreid naar een beperkt aantal testers op pc. Die beta-periode liep tot nu. Op de vraag waarom het zolang duurde voor de dienst voor iedereen beschikbaar werd, antwoordt Telenet-woordvoerster Evelyne Nieuwland. "Om Yelo via pc beschikbaar te maken voor iedereen hebben we ook de nodige capaciteit moeten voorzien. Vandaar dat het tot voor kort maar beschikbaar was voor een gesloten groep." Alle pc-klanten kunnen dus nu over hun wifi-netwerk naar Telenet digitale televisie kijken. Vooralsnog gratis, al stelt Nieuwland dat altijd duidelijk is gezegd dat dat op termijn zou veranderen. Een concreet tijdstip kan ze daarvoor echter nog niet vrijgeven. "Dat zullen we bekendmaken als we Yelo commercieel lanceren." In tegenstelling tot wat aanvankelijk aangekondigd was heeft Telenet zijn zenderaanbod voor Yelo nog niet uitgebreid. Overeenkomsten met onder meer Vmma (VTM, 2Be, Vitaya) en De Vijver (VT4, VijfTV) zijn er nog steeds niet. "Yelo is nu eenmaal een innovatief product waarbij het televisieaanbod op een nieuwe manier naar de klant wordt gebracht", vertelt Nieuwland nog. "Dat betekent ook voor de zenders een uitdaging om er zich van te verzekeren dat ze alle nodige uitzendrechten geregeld hebben en krijgen om te kunnen deelnemen aan Yelo. Dat vraagt de nodige tijd. We onderhandelen daarom met verschillende partners." Geen Android-app Voor Yelo is er voorts ook nog steeds enkel maar een Apple iOS-app beschikbaar. Andere mobiele platformen, zoals Android, moeten het dus voorlopig doen via de browser. Volgens Nieuwland kan dat nog wel even duren. "Rond diensten als Yelo moeten er specifiek voor elk platform heel wat afspraken gemaakt worden met de rechtenhouders, de zenders en programmamakers - dat is ook zo in het buitenland en dat vraagt tijd. Vooral rond het Android-platform heerst nog heel wat onduidelijkheid gezien het open karakter van het besturingssysteem, de vele versies en de waaier aan toestellen. Maar we zijn er actief mee bezig." Het is bovendien ook opletten voor mensen met een beperkt abonnement bij Telenet: Yelo Live TV telt mee voor je maandelijkse verbruik. Houd dus je zogenaamde 'Telemeter' in het oog.