Enkele dagen voor dat Apple iOS 6 uitrolt, komt YouTube met een nieuwe iPhone-app op de proppen. Dat is logisch, want de deal tussen Apple en Google om YouTube standaard op de iPhone te plaatsen, is afgelopen. De YouTube-applicatie is sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007 altijd standaard geïnstalleerd op het toestel, maar daar zal met de uitrol van iOS 6 verandering in komen. "Onze licentie voor de YouTube-app in iOS is verstreken", verklaarde een woordvoerster van Apple onlangs aan het persagentschap Bloomberg.

Dat is alvast de officiële verklaring. Want dat de applicatie verdwijnt, is volgens experts eigenlijk gewoon een nieuw teken van de groeiende kloof tussen Apple en Google. Overigens heeft Apple ook Google Maps gedumpt in de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem. iOS 6 gebruikt het gestandaardiseerde kaartformaat 'Multinet' dat in België werd ontwikkeld bij TeleAtlas.

Om het schrappen van YouTube op te kunnen vangen, heeft Google een aparte native YouTube-app ontwikkeld voor de iPhone. Die is nu klaar, juist op tijd voor de lancering van de iPhone 5, morgen in San Francisco. De nieuwe YouTube-app heeft enkele flinke upgrades gekregen. Zo kunnen er vele duizenden muziekvideo's afgespeeld worden, omdat er voor het eerst reclame getoond kan worden.

Dat was vroeger niet mogelijk omdat advertenties verboden waren in de originele en door Apple gestuurde YouTube app. Met de nieuwe toepassing wordt het ook makkelijker om te browsen door je YouTube-kanalen, en werden er nieuwe opties toegevoegd die het delen van video's op Facebook en Google+ vereenvoudigen.

De nieuwe YouTube-app is voorlopig enkel beschikbaar voor de iPhone 5, het eerste toestel dat met iOS 6 zal werken. Wie een oudere versie van iOS heeft draaien op zijn toestel, kan de traditionele YouTube-app blijven gebruiken.

Enkele dagen voor dat Apple iOS 6 uitrolt, komt YouTube met een nieuwe iPhone-app op de proppen. Dat is logisch, want de deal tussen Apple en Google om YouTube standaard op de iPhone te plaatsen, is afgelopen. De YouTube-applicatie is sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007 altijd standaard geïnstalleerd op het toestel, maar daar zal met de uitrol van iOS 6 verandering in komen. "Onze licentie voor de YouTube-app in iOS is verstreken", verklaarde een woordvoerster van Apple onlangs aan het persagentschap Bloomberg. Dat is alvast de officiële verklaring. Want dat de applicatie verdwijnt, is volgens experts eigenlijk gewoon een nieuw teken van de groeiende kloof tussen Apple en Google. Overigens heeft Apple ook Google Maps gedumpt in de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem. iOS 6 gebruikt het gestandaardiseerde kaartformaat 'Multinet' dat in België werd ontwikkeld bij TeleAtlas. Om het schrappen van YouTube op te kunnen vangen, heeft Google een aparte native YouTube-app ontwikkeld voor de iPhone. Die is nu klaar, juist op tijd voor de lancering van de iPhone 5, morgen in San Francisco. De nieuwe YouTube-app heeft enkele flinke upgrades gekregen. Zo kunnen er vele duizenden muziekvideo's afgespeeld worden, omdat er voor het eerst reclame getoond kan worden. Dat was vroeger niet mogelijk omdat advertenties verboden waren in de originele en door Apple gestuurde YouTube app. Met de nieuwe toepassing wordt het ook makkelijker om te browsen door je YouTube-kanalen, en werden er nieuwe opties toegevoegd die het delen van video's op Facebook en Google+ vereenvoudigen. De nieuwe YouTube-app is voorlopig enkel beschikbaar voor de iPhone 5, het eerste toestel dat met iOS 6 zal werken. Wie een oudere versie van iOS heeft draaien op zijn toestel, kan de traditionele YouTube-app blijven gebruiken.