YouTube heeft een apart kanaal in het leven geroepen waarlangs iedereen filmpjes kan insturen die door nieuwssites van traditionele media opgepikt kunnen worden.

Hoewel de laatste tijd voornamelijk Twitter genoemd wordt als hét medium bij uitstek om aan 'burgerjournalistiek' te doen, kan niemand ontkennen dat het in de eerste plaats videosite YouTube was die burgers een platform bood om 'nieuws' de wereld in te sturen of reacties te delen met anderen. In een poging om die burgerjournalisten weer naar YouTube te lokken, lanceert de videosite nu een nieuw tool.

YouTube Direct is een open source applicatie die mediahuizen kunnen integreren in hun nieuwssite. De bedoeling is dat relevante videofilmpjes makkelijk toegevoegd kunnen worden aan nieuwsartikelen op de website: bijvoorbeeld een reactie van een surfer op een bepaald nieuwsfeit, maar ook een filmpje van iemand die pakweg een bankoverval gefilmd heeft met zijn gsm.

De applicatie voorziet in een module waarlangs de mediahuizen het ingezonden beeldmateriaal kunnen screenen, de informatie dubbelchecken en de filmjes vervolgens al dan niet aanvaarden. Het was precies een gebrek aan deze essentiële filter die maandag bij persbureau Belga leidde tot het onterecht melden van het overlijden van koningin Fabiola. Berichten die ingezonden werden via het nieuwe initiatief 'Ihavenews.be' kwamen toen rechtstreeks en zonder controle in het redactiesysteem van Belga terecht.

YouTube heeft een apart kanaal in het leven geroepen waarlangs iedereen filmpjes kan insturen die door nieuwssites van traditionele media opgepikt kunnen worden. Hoewel de laatste tijd voornamelijk Twitter genoemd wordt als hét medium bij uitstek om aan 'burgerjournalistiek' te doen, kan niemand ontkennen dat het in de eerste plaats videosite YouTube was die burgers een platform bood om 'nieuws' de wereld in te sturen of reacties te delen met anderen. In een poging om die burgerjournalisten weer naar YouTube te lokken, lanceert de videosite nu een nieuw tool. YouTube Direct is een open source applicatie die mediahuizen kunnen integreren in hun nieuwssite. De bedoeling is dat relevante videofilmpjes makkelijk toegevoegd kunnen worden aan nieuwsartikelen op de website: bijvoorbeeld een reactie van een surfer op een bepaald nieuwsfeit, maar ook een filmpje van iemand die pakweg een bankoverval gefilmd heeft met zijn gsm. De applicatie voorziet in een module waarlangs de mediahuizen het ingezonden beeldmateriaal kunnen screenen, de informatie dubbelchecken en de filmjes vervolgens al dan niet aanvaarden. Het was precies een gebrek aan deze essentiële filter die maandag bij persbureau Belga leidde tot het onterecht melden van het overlijden van koningin Fabiola. Berichten die ingezonden werden via het nieuwe initiatief 'Ihavenews.be' kwamen toen rechtstreeks en zonder controle in het redactiesysteem van Belga terecht.