Na Google en Facebook, komt nu ook YouTube met een eigen linkverkorter. Bedoeling is om lange url's te comprimeren, opdat ze gemakkelijker in Twitter-berichtjes passen.

Intussen zijn er al heel wat url-verkorters op de markt, met [Bit.ly] en [TinyUrl] als de bekendste. Met de komst van Twitter ontstond een grote vraag naar diensten die webadressen comprimeren, om gemakkelijk links te kunnen delen. In een bericht passen maar 140 karakters, een lange url neemt daar al snel het grootste deel van in beslag.

Facebook had voor zijn mobiele versie al een url-verkorter, die dienst is nu ook uitgerold naar de normale website. Fb.me verkort niet alleen webadressen, maar ook gebruikersnamen. De dienst van Google [(Goo.gl)] is vooralsnog alleen te gebruiken voor Google-producten zoals de toolbar.

Voortaan heeft ook YouTube een [eigen linkverkorter]. Stel dat de echte url van een video op YouTube [http://www.youtube.com/watch?v=ixt_ADl_CsY] is, dan is de verkorte versie [http://youtu.be/ixt_ADl_CsY]. Er worden met andere woorden 10 karakters bespaard. Het grote voordeel is natuurlijk dat je niet langer naar een aparte site hoeft te surfen om een YouTube-url in te korten.

Maar ook hier weer een beperking: "we've just launched youtu.be as a shortener for YouTube video links,and nothing but YouTube links, so you can rest assured that when you see a link with this URL, you are indeed about to click on a YouTube video."

Na Google en Facebook, komt nu ook YouTube met een eigen linkverkorter. Bedoeling is om lange url's te comprimeren, opdat ze gemakkelijker in Twitter-berichtjes passen. Intussen zijn er al heel wat url-verkorters op de markt, met [Bit.ly] en [TinyUrl] als de bekendste. Met de komst van Twitter ontstond een grote vraag naar diensten die webadressen comprimeren, om gemakkelijk links te kunnen delen. In een bericht passen maar 140 karakters, een lange url neemt daar al snel het grootste deel van in beslag. Facebook had voor zijn mobiele versie al een url-verkorter, die dienst is nu ook uitgerold naar de normale website. Fb.me verkort niet alleen webadressen, maar ook gebruikersnamen. De dienst van Google [(Goo.gl)] is vooralsnog alleen te gebruiken voor Google-producten zoals de toolbar. Voortaan heeft ook YouTube een [eigen linkverkorter]. Stel dat de echte url van een video op YouTube [http://www.youtube.com/watch?v=ixt_ADl_CsY] is, dan is de verkorte versie [http://youtu.be/ixt_ADl_CsY]. Er worden met andere woorden 10 karakters bespaard. Het grote voordeel is natuurlijk dat je niet langer naar een aparte site hoeft te surfen om een YouTube-url in te korten. Maar ook hier weer een beperking: "we've just launched youtu.be as a shortener for YouTube video links,and nothing but YouTube links, so you can rest assured that when you see a link with this URL, you are indeed about to click on a YouTube video."