Voor de Gentse correctionele rechtbank start het grootschalige proces rond btw-fraude bij het computerbedrijf ATC (Advanced Technology Company) uit Nevele.

Vijfendertig verdachten moeten zich voor de rechtbank verantwoorden in een zaak die omschreven wordt als een van de grootste dossiers rond btw-fraude en witwaspraktijken.

De zaak ging aan het rollen in 1996. Na een onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) kreeg ATC, een distributiebedrijf van computeronderdelen, een aanslag van 60.000 euro aan ontdoken btw. Die klacht werd ingetrokken, maar in 1997 viel het gerecht binnen in de gebouwen van ATC voor btw-fraude en witwaspraktijken. Uit onderzoek zou blijken dat dezelfde producten verschillende keren werden verkocht, dat een deel van de omzet fictief was en dat via witwaspraktijken geld gerecupereerd werd. Onderdelen zouden naar het buitenland geëxporteerd geweest zijn zonder btw aan te rekenen, en ook de buitenlandse afnemers rekenden de btw niet aan in eigen land. Het parket zal proberen aantonen dat via fictieve verkoopfacturen en creditnota's een onrechtmatig btw-tegoed gecreëerd werd van tientallen miljoenen euro.

De 35 verdachten bestaan uit de zaakvoerders van ATC, werknemers, tussenpersonen en buitenlandse afnemers. De verdediging van de hoofdverdachten ontkent de tenlasteleggingen en trok eerder al naar Cassatie tegen de verwijzing naar de correctionele rechtbank.

Door het grote aantal beklaagden zal de zaak vanmorgen vermoedelijk alleen ingeleid worden.

Bron: Belga

Voor de Gentse correctionele rechtbank start het grootschalige proces rond btw-fraude bij het computerbedrijf ATC (Advanced Technology Company) uit Nevele. Vijfendertig verdachten moeten zich voor de rechtbank verantwoorden in een zaak die omschreven wordt als een van de grootste dossiers rond btw-fraude en witwaspraktijken. De zaak ging aan het rollen in 1996. Na een onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) kreeg ATC, een distributiebedrijf van computeronderdelen, een aanslag van 60.000 euro aan ontdoken btw. Die klacht werd ingetrokken, maar in 1997 viel het gerecht binnen in de gebouwen van ATC voor btw-fraude en witwaspraktijken. Uit onderzoek zou blijken dat dezelfde producten verschillende keren werden verkocht, dat een deel van de omzet fictief was en dat via witwaspraktijken geld gerecupereerd werd. Onderdelen zouden naar het buitenland geëxporteerd geweest zijn zonder btw aan te rekenen, en ook de buitenlandse afnemers rekenden de btw niet aan in eigen land. Het parket zal proberen aantonen dat via fictieve verkoopfacturen en creditnota's een onrechtmatig btw-tegoed gecreëerd werd van tientallen miljoenen euro. De 35 verdachten bestaan uit de zaakvoerders van ATC, werknemers, tussenpersonen en buitenlandse afnemers. De verdediging van de hoofdverdachten ontkent de tenlasteleggingen en trok eerder al naar Cassatie tegen de verwijzing naar de correctionele rechtbank. Door het grote aantal beklaagden zal de zaak vanmorgen vermoedelijk alleen ingeleid worden. Bron: Belga