De link tussen business en it wordt sterker, al zit er nog heel wat rek in. Slechts de helft van nieuwe it-projecten wordt geïnitieerd door business en it samen. De finale beslissing wordt toch nog grotendeels door de business zelf genomen.

Een magere vier op de tien respondenten van onze grootscheepse online enquête geeft aan dat het it-budget gebaseerd is op de zakelijke noden. Van een echte 'business it alignement' is dus nog geen sprake. Dat blijkt alvast uit de antwoorden van zowat 1.500 lezers.

Het grote probleem is dat beide partijen teveel naast elkaar bestaan. De it-afdeling, die spreekt in afkortingen en drieletterwoorden, smeekt om meer informatie over de zakelijke aspecten van de onderneming. Maar zelf mist ze nogal wat kansen om spontaan in te spelen op zakelij-ke behoeften. Dat leidt dan tot het overbekende Calimero-gevoel: ze begrijpen ons niet, niemand houdt rekening met ons. C'est trop injuste... Maar ook de business laat kansen lig-gen, kijkt verrast op als de concurrentie plots wel met een it-gedreven project uitpakt. 'Waar-om heb je ons dat niet verteld?', luidt dan het verwijt aan de it-afdeling.

Toch rapporteert de it-verantwoordelijke in meer dan de helft van de gevallen rechtstreeks aan de ceo. Dat recent bij Fortis en eerder al bij ING de chief information officer ook als chief operating officer door de onderneming gaat, is een belangrijk signaal. Het zou een stap kun-nen zijn in de richting van een 'chief innovation officer'. Om dan door te stoten naar de top? Slechts een minderheid van de respondenten vindt de job van it-manager het ideale opstapje naar een rol als ceo binnen het bedrijf . Je moet al uit goed managershout gesneden zijn om ook de business van de onderneming te stroomlijnen. In tegenstelling tot andere landen blijft de it-verantwoordelijke tien jaar of langer in de it-afdeling hangen. Dat betekent dat ie weinig andere horizonten heeft gezien. Hij zou dus tijdens zijn loopbaan ook in andere afdelingen zijn kunnen moeten bewijzen. De vraag is of er daar ruimte voor is. Zeker met het huidige tekort aan it-medewerkers lijkt het onwaarschijnlijk dat ze elders worden ingezet. Er zit niets anders dan (leren) luisteren en (leren) communiceren.

De link tussen business en it wordt sterker, al zit er nog heel wat rek in. Slechts de helft van nieuwe it-projecten wordt geïnitieerd door business en it samen. De finale beslissing wordt toch nog grotendeels door de business zelf genomen. Een magere vier op de tien respondenten van onze grootscheepse online enquête geeft aan dat het it-budget gebaseerd is op de zakelijke noden. Van een echte 'business it alignement' is dus nog geen sprake. Dat blijkt alvast uit de antwoorden van zowat 1.500 lezers. Het grote probleem is dat beide partijen teveel naast elkaar bestaan. De it-afdeling, die spreekt in afkortingen en drieletterwoorden, smeekt om meer informatie over de zakelijke aspecten van de onderneming. Maar zelf mist ze nogal wat kansen om spontaan in te spelen op zakelij-ke behoeften. Dat leidt dan tot het overbekende Calimero-gevoel: ze begrijpen ons niet, niemand houdt rekening met ons. C'est trop injuste... Maar ook de business laat kansen lig-gen, kijkt verrast op als de concurrentie plots wel met een it-gedreven project uitpakt. 'Waar-om heb je ons dat niet verteld?', luidt dan het verwijt aan de it-afdeling. Toch rapporteert de it-verantwoordelijke in meer dan de helft van de gevallen rechtstreeks aan de ceo. Dat recent bij Fortis en eerder al bij ING de chief information officer ook als chief operating officer door de onderneming gaat, is een belangrijk signaal. Het zou een stap kun-nen zijn in de richting van een 'chief innovation officer'. Om dan door te stoten naar de top? Slechts een minderheid van de respondenten vindt de job van it-manager het ideale opstapje naar een rol als ceo binnen het bedrijf . Je moet al uit goed managershout gesneden zijn om ook de business van de onderneming te stroomlijnen. In tegenstelling tot andere landen blijft de it-verantwoordelijke tien jaar of langer in de it-afdeling hangen. Dat betekent dat ie weinig andere horizonten heeft gezien. Hij zou dus tijdens zijn loopbaan ook in andere afdelingen zijn kunnen moeten bewijzen. De vraag is of er daar ruimte voor is. Zeker met het huidige tekort aan it-medewerkers lijkt het onwaarschijnlijk dat ze elders worden ingezet. Er zit niets anders dan (leren) luisteren en (leren) communiceren.