De hamvraag die iedereen zich uiteraard stelt: waar zijn die nieuwe namen dan wel goed voor? Om duidelijk te maken dat het Google menens is om zich in de lucratieve cloudbusiness te begeven waarin vooral Microsoft en Amazon het mooie weer maken.

'Google Cloud' moet duidelijk maken dat Google volop inzet op het zakelijke segment. Google is naar eigen zeggen de achterstand op Amazon en Microsoft aan het inhalen: de verdienste van Diane Greene, de senior vice president van de zakelijke afdeling bij Google. Greene is de oprichter van VMware, en kwam binnen bij Google via de overname door moederbedrijf Alphabet van bebop: de start-up waaraan Greene op dat moment werkte. Of Google écht achterstand inhaalt is voorlopig moeilijk na te gaan: de business unit is nog niet groot genoeg voor een aparte vermelding in de Alphabet-jaarrekening? Het vakje 'other revenue' ging er in het laatste kwartaal wel fors op vooruit (33 procent), en de meeste analisten gaan er van uit dat dit voor rekening van de cloud computing afdeling is.

Duidelijke enterprise speler

"Met deze rebranding brengt Google een zeer belangrijke boodschap voor Belgische bedrijven. Vroeger waren die soms wat afwachtend als het op Google's enterprise diensten aankwam. Vandaag positioneert Google Cloud zich duidelijk als een enterprise speler, die bedrijven ondersteunt op vlak van infrastructuur, apps en devices", reageert Valon Rexhepi van Fourcast, een partner van Google Cloud.

Eerder deze maand kondigde Google ook al een partnership met Accenture aan om nieuwe clouddiensten te ontwikkelen voor klanten in onder meer retail, de financiële sector en de gezondheidszorg. En ook al deze maand nam Google het bedrijf Apigee Corp over: een relatief bescheiden overname (625 miljoen dollar), maar wel eentje rond cloud software.

G Suite

Het Google Apps for Work aanbod - zeg maar de concurrent voor Microsoft Office - krijgt overigens ook een nieuwe naam: G Suite. Samen met de nieuwe naam introduceert Google ook meer artificiële intelligentie en machine learning in de apps die het aanbiedt. Het einddoel? Zorgen dat werknemers efficiënter kunnen werken met de kantoorapplicaties.

Met de aankondiging van vandaag maakt Google vooral duidelijk dat het wil blijven doorgroeien in het enterprise-segment. Vorig jaar zeiden enkele topmannen tegen Bloomberg nog dat Google tegen 2020 als een 'cloud company' omschreven wil worden. Tegen dan zou Google meer omzet moeten puren uit cloud dan uit advertenties en de traditionele search-business.

De hamvraag die iedereen zich uiteraard stelt: waar zijn die nieuwe namen dan wel goed voor? Om duidelijk te maken dat het Google menens is om zich in de lucratieve cloudbusiness te begeven waarin vooral Microsoft en Amazon het mooie weer maken.'Google Cloud' moet duidelijk maken dat Google volop inzet op het zakelijke segment. Google is naar eigen zeggen de achterstand op Amazon en Microsoft aan het inhalen: de verdienste van Diane Greene, de senior vice president van de zakelijke afdeling bij Google. Greene is de oprichter van VMware, en kwam binnen bij Google via de overname door moederbedrijf Alphabet van bebop: de start-up waaraan Greene op dat moment werkte. Of Google écht achterstand inhaalt is voorlopig moeilijk na te gaan: de business unit is nog niet groot genoeg voor een aparte vermelding in de Alphabet-jaarrekening? Het vakje 'other revenue' ging er in het laatste kwartaal wel fors op vooruit (33 procent), en de meeste analisten gaan er van uit dat dit voor rekening van de cloud computing afdeling is.Duidelijke enterprise speler"Met deze rebranding brengt Google een zeer belangrijke boodschap voor Belgische bedrijven. Vroeger waren die soms wat afwachtend als het op Google's enterprise diensten aankwam. Vandaag positioneert Google Cloud zich duidelijk als een enterprise speler, die bedrijven ondersteunt op vlak van infrastructuur, apps en devices", reageert Valon Rexhepi van Fourcast, een partner van Google Cloud. Eerder deze maand kondigde Google ook al een partnership met Accenture aan om nieuwe clouddiensten te ontwikkelen voor klanten in onder meer retail, de financiële sector en de gezondheidszorg. En ook al deze maand nam Google het bedrijf Apigee Corp over: een relatief bescheiden overname (625 miljoen dollar), maar wel eentje rond cloud software.G SuiteHet Google Apps for Work aanbod - zeg maar de concurrent voor Microsoft Office - krijgt overigens ook een nieuwe naam: G Suite. Samen met de nieuwe naam introduceert Google ook meer artificiële intelligentie en machine learning in de apps die het aanbiedt. Het einddoel? Zorgen dat werknemers efficiënter kunnen werken met de kantoorapplicaties.Met de aankondiging van vandaag maakt Google vooral duidelijk dat het wil blijven doorgroeien in het enterprise-segment. Vorig jaar zeiden enkele topmannen tegen Bloomberg nog dat Google tegen 2020 als een 'cloud company' omschreven wil worden. Tegen dan zou Google meer omzet moeten puren uit cloud dan uit advertenties en de traditionele search-business.