Dat zegt VAB-woordvoerder Maarten Matienko maandag. Op 5 april zullen groepjes zelfrijdende vrachtwagens over Vlaamse snelwegen rijden tijdens een Europees proefproject op initiatief van Nederland. Trucks van Volvo, Iveco en DAF passeren in Vlaanderen.

"Dergelijke systemen voor geautomatiseerd rijden kunnen de veiligheid ten goede komen, al moeten ze natuurlijk zeer performant zijn en met bijzonder veel zaken rekening houden, zoals personenwagens die de vrachtwagen de pas kunnen afsnijden of invoegmanoeuvres", aldus Matienko.

Het systeem kan er volgens VAB voor zorgen dat er minder snelheidsverschillen zijn en minder rijstrookveranderingen; factoren die het risico op incidenten doen toenemen. Behalve verhoogde veiligheid kan ook het verbruik en dus de CO2-uitstoot van de zelfrijdende trucks omlaag. De vrachtwagens rijden in groepjes, waarbij de eerste de route en snelheid bepaalt en de andere die volgen, terwijl ze constant met elkaar communiceren. (Belga/WK)

Dat zegt VAB-woordvoerder Maarten Matienko maandag. Op 5 april zullen groepjes zelfrijdende vrachtwagens over Vlaamse snelwegen rijden tijdens een Europees proefproject op initiatief van Nederland. Trucks van Volvo, Iveco en DAF passeren in Vlaanderen. "Dergelijke systemen voor geautomatiseerd rijden kunnen de veiligheid ten goede komen, al moeten ze natuurlijk zeer performant zijn en met bijzonder veel zaken rekening houden, zoals personenwagens die de vrachtwagen de pas kunnen afsnijden of invoegmanoeuvres", aldus Matienko. Het systeem kan er volgens VAB voor zorgen dat er minder snelheidsverschillen zijn en minder rijstrookveranderingen; factoren die het risico op incidenten doen toenemen. Behalve verhoogde veiligheid kan ook het verbruik en dus de CO2-uitstoot van de zelfrijdende trucks omlaag. De vrachtwagens rijden in groepjes, waarbij de eerste de route en snelheid bepaalt en de andere die volgen, terwijl ze constant met elkaar communiceren. (Belga/WK)