De opslagmarkt mocht tot dusver rekenen op een volumegroei van 30 à 60% per jaar, maar de kans op een vertraging van die groei is voor 2009 reëel.

Marktonderzoeker IDC peilde de voorbije weken naar de bekendheid met en de invoering van nieuwe opslagtechnologieën bij 522 Europese storageverantwoordelijken. De recessie dwingt nogal wat bedrijven hun investeringen in opslag in vraag te stellen. Concreet denken ze eraan de uitgaven voor nieuwe projecten te bevriezen, te opteren voor goedkopere technologieën en het aantal toestemmingen vereist voor aankoopbeslissingen te verhogen. Toch zou de opslagmarkt in principe minder getroffen moeten worden door de beperkingen dan andere uitgaven, zoals pc's, servers, printers of netwerken. Volgens IDC is virtualisatie een terrein waarop beslissingnemers zich meer zouden willen toeleggen. Het bureau stelt ook vast dat de investeringen in opslag voortaan meer tactisch en op korte termijn zullen gebeuren.

Hoewel virtualisatie, deduplicatie, iSCSI en SSD beschouwd worden als technologieën die opslaguitgaven kunnen beperken, rekenen de meeste waarnemers - en fabrikanten - ook op cloud computing en SaaS (Storage as a Service) om hun budgetten wat meer ademruimte te geven. Voorts zien bedrijven cloud computing vooral als een oplossing om de risico's verbonden met opslag onder controle te houden en de steeds striktere normen inzake veiligheid, business continuity en conformiteit te respecteren. De introductie van online opslagoplossingen zou de evolutie naar een opslag in the cloud moeten versnellen. De support van een cloud-infrastructuur verloopt nu ook vlotter omdat de componenten momenteel in pakketvorm beschikbaar zijn en dus makkelijker geïmplementeerd kunnen worden.

De opslagmarkt mocht tot dusver rekenen op een volumegroei van 30 à 60% per jaar, maar de kans op een vertraging van die groei is voor 2009 reëel. Marktonderzoeker IDC peilde de voorbije weken naar de bekendheid met en de invoering van nieuwe opslagtechnologieën bij 522 Europese storageverantwoordelijken. De recessie dwingt nogal wat bedrijven hun investeringen in opslag in vraag te stellen. Concreet denken ze eraan de uitgaven voor nieuwe projecten te bevriezen, te opteren voor goedkopere technologieën en het aantal toestemmingen vereist voor aankoopbeslissingen te verhogen. Toch zou de opslagmarkt in principe minder getroffen moeten worden door de beperkingen dan andere uitgaven, zoals pc's, servers, printers of netwerken. Volgens IDC is virtualisatie een terrein waarop beslissingnemers zich meer zouden willen toeleggen. Het bureau stelt ook vast dat de investeringen in opslag voortaan meer tactisch en op korte termijn zullen gebeuren. Hoewel virtualisatie, deduplicatie, iSCSI en SSD beschouwd worden als technologieën die opslaguitgaven kunnen beperken, rekenen de meeste waarnemers - en fabrikanten - ook op cloud computing en SaaS (Storage as a Service) om hun budgetten wat meer ademruimte te geven. Voorts zien bedrijven cloud computing vooral als een oplossing om de risico's verbonden met opslag onder controle te houden en de steeds striktere normen inzake veiligheid, business continuity en conformiteit te respecteren. De introductie van online opslagoplossingen zou de evolutie naar een opslag in the cloud moeten versnellen. De support van een cloud-infrastructuur verloopt nu ook vlotter omdat de componenten momenteel in pakketvorm beschikbaar zijn en dus makkelijker geïmplementeerd kunnen worden.