Project Avalon, zo heet Citrix' inspanning om Windows-desktops en -toepassingen als een echte clouddienst te gaan leveren.

"Project Avalon is op deze Citrix Synergy onze belangrijkste aankondiging", stelde Citrix-ceo Mark Templeton na een heuse Steve Jobsiaanse 'One more thing'-opvoering tijdens zijn keynote op de Citrix Synergy-conferentie. De uitleg die volgde bleek echter heel wat minder hapklaar dan de gadgets die zijn betreurde Apple-evenknie gewoontegetrouw uit zijn achterzak toverde. De aard van het beestje: een toelichting over cloudorchestratie en virtuele desktops is nu eenmaal wat minder sexy en flashy dan de volgende nieuwe iPhone.

Twee jaar blijkt Citrix te hebben gesleuteld aan Project Avalon. Daarmee zouden bedrijven, op basis van Citrix-technologie, hun Windows-desktops en -toepassingen in een private, publieke of hybride cloudomgeving moeten kunnen uitrollen. Want hoewel XenDesktop met Flexcast en XenApp vandaag wel al in de buurt komen van een cloudomgeving, zo klinkt het bij Citrix, verlangen de grote bedrijven met hun duizenden virtuele desktops ook echt het beheergemak van een cloudplatform.

Om dat mogelijk te maken wordt XenDesktop geïntegreerd met het 'cloud management platform' CloudStack en andere publieke cloudplatformen (vb. Amazon). Een orchestratie- en automatiseringslaag staat in voor een eenvoudiger beheer van de desbetreffende 'desktops-as-a-service'. "Bottomline", zo zei Templeton na de keynote, "is dat Avalon de virtuele desktopomgeving van bedrijven makkelijker te bouwen en te beheren, en bovenal goedkoper zal maken."

Project Avalon is nog geen afgewerkt product, zoals de naam al doet vermoeden. "In de toekomst (hoogstwaarschijnlijk het najaar, nvdr) zullen we productaankondigingen doen rond Avalon. Vandaag was het vooral zaak om het concept eens op tafel te leggen." De eerste demo's volgen naar verluidt tijdens de komende dagen op CitrixSynergy.

Project Avalon, zo heet Citrix' inspanning om Windows-desktops en -toepassingen als een echte clouddienst te gaan leveren. "Project Avalon is op deze Citrix Synergy onze belangrijkste aankondiging", stelde Citrix-ceo Mark Templeton na een heuse Steve Jobsiaanse 'One more thing'-opvoering tijdens zijn keynote op de Citrix Synergy-conferentie. De uitleg die volgde bleek echter heel wat minder hapklaar dan de gadgets die zijn betreurde Apple-evenknie gewoontegetrouw uit zijn achterzak toverde. De aard van het beestje: een toelichting over cloudorchestratie en virtuele desktops is nu eenmaal wat minder sexy en flashy dan de volgende nieuwe iPhone. Twee jaar blijkt Citrix te hebben gesleuteld aan Project Avalon. Daarmee zouden bedrijven, op basis van Citrix-technologie, hun Windows-desktops en -toepassingen in een private, publieke of hybride cloudomgeving moeten kunnen uitrollen. Want hoewel XenDesktop met Flexcast en XenApp vandaag wel al in de buurt komen van een cloudomgeving, zo klinkt het bij Citrix, verlangen de grote bedrijven met hun duizenden virtuele desktops ook echt het beheergemak van een cloudplatform. Om dat mogelijk te maken wordt XenDesktop geïntegreerd met het 'cloud management platform' CloudStack en andere publieke cloudplatformen (vb. Amazon). Een orchestratie- en automatiseringslaag staat in voor een eenvoudiger beheer van de desbetreffende 'desktops-as-a-service'. "Bottomline", zo zei Templeton na de keynote, "is dat Avalon de virtuele desktopomgeving van bedrijven makkelijker te bouwen en te beheren, en bovenal goedkoper zal maken." Project Avalon is nog geen afgewerkt product, zoals de naam al doet vermoeden. "In de toekomst (hoogstwaarschijnlijk het najaar, nvdr) zullen we productaankondigingen doen rond Avalon. Vandaag was het vooral zaak om het concept eens op tafel te leggen." De eerste demo's volgen naar verluidt tijdens de komende dagen op CitrixSynergy.