De Belgische identificatiespecialist Zetes is begonnen met de productie van het biometrisch paspoort voor Ivoorkust, na het binnenhalen van het contract in april.

Zetes rijfde het contract in april binnen, in onderneming bij het speciaal daarvoor opgerichte bedrijf SNEDAI (Société Nationale d'Edition de Documents Administratifs et d'Identification). Het wordt geschat op 60 miljoen euro over 5 jaar.

Een biometrisch paspoort in Ivoorkust moest twee belangrijke dingen bewerkstelligen: enerzijds de fraude inperken (want vandaag worden paspoorten met de hand geschreven en zijn ze gemakkelijk te vervalsen) en anderzijds de Ivorianen de mogelijkheid bieden gemakkelijker naar het buitenland te reizen, in het bijzonder naar de Verenigde Staten (die een biometrisch paspoort eisen sinds de aanslagen van 11 september).

Zetes werd door SNEDAI belast met de volledige productieketen, buiten natuurlijk de validatie van de gegevens (een taak die in handen blijft van de 'Police de l'Air et des Frontières). In de praktijk heeft Zetes inschrijvingscentra geïnstalleerd (momenteel in Abidjan, maar dra ook in het buitenland) waar burgers gefotografeerd moesten worden en hun vingerafdrukken en handtekening moeten geregisteerd worden.

Gelinkt aan de nodige documenten (geboorteakte, fotokopie van de identiteitskaart, ...) die gescand worden in elk centrum, wordt het dossier doorgestuurd ter goedkeuring door de politie, die vervolgens groen licht geeft voor de productie. De fabricage gebeurt in een hyper-beveiligde centrum in Abidjan (Gemalto levert de chipkaart). 72 uur later kan de burger zijn paspoort in het inschrijvingscentrum gaan ophalen.

Binnen 18 maanden zou het oude paspoort vervangen moeten zijn door het biometrische (vandaag circuleren 800.000 paspoorten). Zetes rekent erop zo'n 100.000 paspoorten per jaar te produceren, tegen een ritme van 400 paspoorten per dag.

Na het binnenhalen van het contract voor 10.000 biometrische registratiekits voor de kiezers van de Democratische Republiek Congo in 2005 en dat van de biometrische registratie van de kiezers en de nationale identiteitskaart van de Kaapverdische Republiek, is dit een nieuwe grote deal op Afrikaanse bodem voor het Belgische bedrijf. Dankzij het contract kon Zetes het dertiende buitenlandse filiaal van de groep openen, in Abidjan.

De Belgische identificatiespecialist Zetes is begonnen met de productie van het biometrisch paspoort voor Ivoorkust, na het binnenhalen van het contract in april. Zetes rijfde het contract in april binnen, in onderneming bij het speciaal daarvoor opgerichte bedrijf SNEDAI (Société Nationale d'Edition de Documents Administratifs et d'Identification). Het wordt geschat op 60 miljoen euro over 5 jaar. Een biometrisch paspoort in Ivoorkust moest twee belangrijke dingen bewerkstelligen: enerzijds de fraude inperken (want vandaag worden paspoorten met de hand geschreven en zijn ze gemakkelijk te vervalsen) en anderzijds de Ivorianen de mogelijkheid bieden gemakkelijker naar het buitenland te reizen, in het bijzonder naar de Verenigde Staten (die een biometrisch paspoort eisen sinds de aanslagen van 11 september). Zetes werd door SNEDAI belast met de volledige productieketen, buiten natuurlijk de validatie van de gegevens (een taak die in handen blijft van de 'Police de l'Air et des Frontières). In de praktijk heeft Zetes inschrijvingscentra geïnstalleerd (momenteel in Abidjan, maar dra ook in het buitenland) waar burgers gefotografeerd moesten worden en hun vingerafdrukken en handtekening moeten geregisteerd worden. Gelinkt aan de nodige documenten (geboorteakte, fotokopie van de identiteitskaart, ...) die gescand worden in elk centrum, wordt het dossier doorgestuurd ter goedkeuring door de politie, die vervolgens groen licht geeft voor de productie. De fabricage gebeurt in een hyper-beveiligde centrum in Abidjan (Gemalto levert de chipkaart). 72 uur later kan de burger zijn paspoort in het inschrijvingscentrum gaan ophalen. Binnen 18 maanden zou het oude paspoort vervangen moeten zijn door het biometrische (vandaag circuleren 800.000 paspoorten). Zetes rekent erop zo'n 100.000 paspoorten per jaar te produceren, tegen een ritme van 400 paspoorten per dag. Na het binnenhalen van het contract voor 10.000 biometrische registratiekits voor de kiezers van de Democratische Republiek Congo in 2005 en dat van de biometrische registratie van de kiezers en de nationale identiteitskaart van de Kaapverdische Republiek, is dit een nieuwe grote deal op Afrikaanse bodem voor het Belgische bedrijf. Dankzij het contract kon Zetes het dertiende buitenlandse filiaal van de groep openen, in Abidjan.