Zitten er straks sigarettenpeuken in uw smartphone?

© U.S. News

Het zou zo maar eens kunnen dat er binnenkort sigarettenpeuken in je smartphone zitten. Dankzij een nieuw procedé kunnen peuken helpen om heel veel energie op te slaan, menen Zuid-Koreaanse wetenschappers.

Alles draait rond de bekleding van de elektroden van supercondensatoren. Een supercondensator kan bijzonder veel energie opslaan en wordt gezien als een toekomstig alternatief voor de klassieke batterij. Hij kan energie leveren voor bijvoorbeeld mobiele telefoons, computers en zelfs elektrische auto’s.

Zuid-Koreaanse wetenschappers zijn erin geslaagd sigarettenpeuken om te vormen tot een hoogwaardig materiaal dat voor de coating van de elektroden kan dienen.

Sigarettenfilters

Het nieuwe procedé gebruikt de vezels van celluloseacetaat, een kunststof die je in de meeste sigarettenfilters vindt. Die kunnen via een eenvoudige techniek, pyrolyse (verhitting), worden omgezet in een op koolstof gebaseerd materiaal.

Dat materiaal bevat kleine poriën, waardoor het meer energie kan opslaan dan koolstof, grafeen en koolstofnanobuisjes, de materialen die vandaag worden gebruikt als coating van de elektroden, schrijven de Koreanen in de vakpublicatie Nanotechnology.

Niet afbreekbaar

“Onze studie laat zien dat gebruikte sigarettenfilters kunnen worden omgevormd tot een hoogwaardig op koolstof gebaseerd materiaal via een eenvoudig proces dat uit slechts één stap bestaat”, zegt professor Jongheop Yi van de Nationale Universiteit van Seoel. “Het biedt een groene oplossing voor de groeiende energievraag in onze samenleving.”

Het is meer dan zomaar recyclage, klinkt het nog, want sigarettenfilters zijn toxisch en niet-biologisch afbreekbaar. Elk jaar komen miljarden van die gebruikte filters in het milieu terecht.

(IPS/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content