De SpaceX-topman liet tijdens de presentatie weten dat hij denkt dat het 40 tot 100 jaar duurt voordat er een zelfonderhoudende menselijke beschaving op Mars kan zijn. Waarom? Omdat er 'twee fundamentele paden zijn (voor de mens)', zegt Musk. 'Een pad is dat we altijd op aarde blijven, en we uiteindelijk uitsterven door een onfortuinlijke gebeurtenis'. Het andere pad kunt u wel raden: we vertrekken naar andere planeten - Mars is daarvoor op dit moment de beste kandidaat.

Voordelen van de planeet zijn namelijk dat hij in de buurt ligt en er (onder de oppervlakte) veel water is. Voor de landbouw zijn er vitale voedingsstoffen in de atmosfeer en de zwaartekracht is er slechts 37 procent ten opzichte van de aarde - wat ervoor zorgt dat iedere stap een sprong voorwaarts is.

Om daar te komen zou een enorme draagraket een passagierscabine in een baan om de aarde brengen. De raket zou terug naar de aarde keren om brandstof op te halen voor de capsule, die vervolgens in de lucht bijgetankt wordt om naar Mars te vertrekken.

Flinke vooruitgang in de ruimtevaart

Om dit te kunnen doen gaat Musk uit van enorme vooruitgang in zowel raketten als de bouw van ruimteschepen. Er zijn gigantische nieuwe herbruikbare raketten nodig, carbon fiber brandstoftanks en (42) enorme motoren die nu ook nog niet bestaan. Ook moeten er cabines komen die in staat zijn honderd of meer passagiers naar de Rode Planeet te brengen die vervolgens terugkeren naar Aarde om er meer te gaan halen.

Prijs

Naast nieuwe technologie is er nog een uitdaging: het drukken van het vliegticket. 'Een optimistische kostprijs is nu ongeveer 10 miljard dollar per persoon', zegt Musk. Hij wil dit bedrag omlaag brengen tot ongeveer de kostprijs van het gemiddelde huis in de Verenigde Staten: zo'n 200.000 dollar. 'Dat is niet eenvoudig, want we moeten de prijs verbeteren met 5 miljoen procent', grinnikte de Zuid-Afrikaan.

Eerste onbemande vlucht in 2018

De eerste onbemande vlucht van de draagraket staat gepland in 2018. Als alles getest is zou SpaceX elke 26 maanden een vlucht naar Mars willen organiseren, wanneer de planeet gunstig staat ten opzichte van de aarde. De eerste mensen zouden in 2024 op Mars moeten landen.

(WK)

De SpaceX-topman liet tijdens de presentatie weten dat hij denkt dat het 40 tot 100 jaar duurt voordat er een zelfonderhoudende menselijke beschaving op Mars kan zijn. Waarom? Omdat er 'twee fundamentele paden zijn (voor de mens)', zegt Musk. 'Een pad is dat we altijd op aarde blijven, en we uiteindelijk uitsterven door een onfortuinlijke gebeurtenis'. Het andere pad kunt u wel raden: we vertrekken naar andere planeten - Mars is daarvoor op dit moment de beste kandidaat.Voordelen van de planeet zijn namelijk dat hij in de buurt ligt en er (onder de oppervlakte) veel water is. Voor de landbouw zijn er vitale voedingsstoffen in de atmosfeer en de zwaartekracht is er slechts 37 procent ten opzichte van de aarde - wat ervoor zorgt dat iedere stap een sprong voorwaarts is.Om daar te komen zou een enorme draagraket een passagierscabine in een baan om de aarde brengen. De raket zou terug naar de aarde keren om brandstof op te halen voor de capsule, die vervolgens in de lucht bijgetankt wordt om naar Mars te vertrekken.Flinke vooruitgang in de ruimtevaart Om dit te kunnen doen gaat Musk uit van enorme vooruitgang in zowel raketten als de bouw van ruimteschepen. Er zijn gigantische nieuwe herbruikbare raketten nodig, carbon fiber brandstoftanks en (42) enorme motoren die nu ook nog niet bestaan. Ook moeten er cabines komen die in staat zijn honderd of meer passagiers naar de Rode Planeet te brengen die vervolgens terugkeren naar Aarde om er meer te gaan halen.PrijsNaast nieuwe technologie is er nog een uitdaging: het drukken van het vliegticket. 'Een optimistische kostprijs is nu ongeveer 10 miljard dollar per persoon', zegt Musk. Hij wil dit bedrag omlaag brengen tot ongeveer de kostprijs van het gemiddelde huis in de Verenigde Staten: zo'n 200.000 dollar. 'Dat is niet eenvoudig, want we moeten de prijs verbeteren met 5 miljoen procent', grinnikte de Zuid-Afrikaan. Eerste onbemande vlucht in 2018De eerste onbemande vlucht van de draagraket staat gepland in 2018. Als alles getest is zou SpaceX elke 26 maanden een vlucht naar Mars willen organiseren, wanneer de planeet gunstig staat ten opzichte van de aarde. De eerste mensen zouden in 2024 op Mars moeten landen.(WK)