Het gaat om een zoekrobot die openbare delen van sociale media, zoals publieke posts op Facebook, of berichten op Twitter, scant en analyseert. Defensie fungeert als aankoopdienst, maar concreet zullen de inlichtingendienst van het leger (ADIV), de Federale politie en staatsveiligheid gebruik maken van de tools.

Voor het systeem is 22 miljoen euro voorzien, afkomstig uit de interdepartementele provisie. Wie dat zal leveren is nog niet bekend. De beslissing van de ministerraad is het startschot voor een aanbesteding waarvoor IT-leveranciers zich kandidaat kunnen stellen.

De opzet van de overheid doet denken aan de sociale zoekmotor die de politie sinds vorig jaar gebruikt op pukkelpop. Daar wordt met behulp van het Nederlandse Twitcident mogelijke dreigingen geanalyseerd.

Het gaat om een zoekrobot die openbare delen van sociale media, zoals publieke posts op Facebook, of berichten op Twitter, scant en analyseert. Defensie fungeert als aankoopdienst, maar concreet zullen de inlichtingendienst van het leger (ADIV), de Federale politie en staatsveiligheid gebruik maken van de tools.Voor het systeem is 22 miljoen euro voorzien, afkomstig uit de interdepartementele provisie. Wie dat zal leveren is nog niet bekend. De beslissing van de ministerraad is het startschot voor een aanbesteding waarvoor IT-leveranciers zich kandidaat kunnen stellen.De opzet van de overheid doet denken aan de sociale zoekmotor die de politie sinds vorig jaar gebruikt op pukkelpop. Daar wordt met behulp van het Nederlandse Twitcident mogelijke dreigingen geanalyseerd.