Whatsapp kreeg de blokkade maandag rond 14 uur lokale tijd opgelegd. Gedurende 72 uur moesten de vijf belangrijkste operatoren de app blokkeren, wat na 24 uur al verliep nadat Facebook in beroep ging.

De reden van de blokkade is deze keer niet expliciet bekend gemaakt, maar bij de vorige blokkade en toen het hoofd van Facebook in Brazilië werd gearresteerd enkele maanden terug, ging het telkens om de weigering van Whatsapp om informatie te geven in criminele zaken. Al zegt Whatsapp dat het door encryptie zelf ook geen toegang heeft tot wat gebruikers elkaar versturen.

Het Zuid-Amerikaanse land telt zo'n honderd miljoen gebruikers waarvan er velen niet opgezet waren met de blokkade. Ook Zuckerberg zelf heeft er zijn buik van vol en riep inwoners van het land op om vandaag te protesteren tegen wetgeving die internettoepassingen blokkeert.

Nut van blokkades

Het blokkeren van diensten als Whatsapp is een vaak toegepaste praktijk in sommige landen. Enerzijds om te censureren, anderzijds om bedrijven als Whatsapp te dwingen tot medewerking in het onderscheppen van berichten.

Hoewel de techniek zeer doeltreffend is op korte termijn, haalt ze niets uit op lange termijn. Zo merkt Reuters op dat concurrent Telegram door de blokkering een miljoen nieuwe gebruikers kreeg. Wie als crimineel ongestoord wil communiceren doet er dus goed aan om ook enkele minder bekende chatapps te installeren.

Whatsapp kreeg de blokkade maandag rond 14 uur lokale tijd opgelegd. Gedurende 72 uur moesten de vijf belangrijkste operatoren de app blokkeren, wat na 24 uur al verliep nadat Facebook in beroep ging.De reden van de blokkade is deze keer niet expliciet bekend gemaakt, maar bij de vorige blokkade en toen het hoofd van Facebook in Brazilië werd gearresteerd enkele maanden terug, ging het telkens om de weigering van Whatsapp om informatie te geven in criminele zaken. Al zegt Whatsapp dat het door encryptie zelf ook geen toegang heeft tot wat gebruikers elkaar versturen.Het Zuid-Amerikaanse land telt zo'n honderd miljoen gebruikers waarvan er velen niet opgezet waren met de blokkade. Ook Zuckerberg zelf heeft er zijn buik van vol en riep inwoners van het land op om vandaag te protesteren tegen wetgeving die internettoepassingen blokkeert.Nut van blokkadesHet blokkeren van diensten als Whatsapp is een vaak toegepaste praktijk in sommige landen. Enerzijds om te censureren, anderzijds om bedrijven als Whatsapp te dwingen tot medewerking in het onderscheppen van berichten.Hoewel de techniek zeer doeltreffend is op korte termijn, haalt ze niets uit op lange termijn. Zo merkt Reuters op dat concurrent Telegram door de blokkering een miljoen nieuwe gebruikers kreeg. Wie als crimineel ongestoord wil communiceren doet er dus goed aan om ook enkele minder bekende chatapps te installeren.